2014/11/17

Lesson @ Costa Coffee: Espresso

Pravidelní čtenáři již vědí, že miluji kávu. Káva je báječný nápoj, který mi dodává energii a zárověň lahodí mým chut´ovým buňkám.
Coffee, neberu jen jako nápoj, ale hledám v něm hlubší smysl. Zajímám se o historii i různé druhy káv.

Costa Coffee v libereckém shopping centru Fórum, pořádala seminář "Filosofie jménem espresso". A jak jinak, byla jsem zde.

Seminářem nás provázely příjemné baristky Costa Coffee týmu Fórum Liberec, které nás mile přivítaly a spustily zajímavou prezentaci o espressu a historii Costa Coffee.

Věděli jste, že Costa Coffee má svou pražírnu kávy v Londýně nebo že jazyk Coffee Mastera, Gennara Pellicia je pojištěň na 10mil £?  A že v roce 2006 byla založena nadace Costa Foundation? Všechny informace jsme se dozvěděli právě na semináři. 
Po tomto úvodu následovalo vysvětlení rozdílu mezi Arabikou a Robustou s ukázkou kávových zrn a baristky tento seminář měly okořeněn i hádankou. Daly nám totiž do kelínků kávu a my testovaly, zda pijeme Robustu, která  má výrazně hořkou chut´, vysoký obsah kofeinu a vytváří cremu nebo je naopak v kelímku Arabika s výrazným aroma a sladkokyselou chutí.

Připadali jsme si jako praví degustátoři.
Pátrání po kávě
Závěřečná část semináře byla praktická- příprava kávy. Dostali jsme šanci stoupnout si na druhou stranu, tedy, ne být před pultem jako zákazník, ale stát za barem a moci si osahat a  také spustit "kávovar". Jestli jste si do ted´mysleli, že kávu v Costě baristé připraví jedním stisknutím tlačítka, jste na omylu. Je to relativně, aspoň pro nás laiky, dlouhý proces a klobouk dolů, jak to v provozu, kdy na ten "svůj šálek"  čeká řada nedočkavců, zvládají.

Káva se musí nejdříve namlít, pak se utemovává, ale pozor, ne moc. Pak ji přendáte do kávovaru a stisknete to kouzelné tlačítko a pokud máte štěstí, teče krásná káva. Mě se ji napoprvé podařilo přepálit, netušila jsem, že i toto je možné. 
Příprava espressa


 Espresso je v Costa Coffee základ pro všechna Vaše kafíčka, musí tedy být opravdu dokonalé.

Nakonec se mi kafíčko povedlo a mohla jsem hrdě odejít s certifikátem o absolvování semináře.
Absolvováno !

Osobně se moc těším na přístí  kurz, kde se naučíme jeden z dalších nápojů. 
Nezapomeňte mě tedy sledovat, at´jste také u toho.

Ještě jednou díky za skvělou atmosféru a báječné předání znalostí. Holky z Costa Coffee Fórum Liberec, kafíčko prostě umí a přidají i úsměv.






3 komentáře:

  1. Jééé, koukám, že jste zkoumaly Robustu a Arabicu ;) tak ráda bych se něčeho takového zúčastnila, tohle musí být neskutečně fajn akce!

    czechivy.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) bylo to moc zajímavé pátrání, ale dokonce jsme to trefili všichni ihned, protože baristky nám podaly tak dokonalé informace, že jsme se to naučili :-)

      Vymazat
    2. Arabicu rozeznáš od Robusty už podle vůně - prostě Arabica je Arabica :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář. Jane