2015/03/29

Febiofest - looking back


Ten kdo mě čte pravidelně, ví, že jsem stala členkou poroty Febiobestu. Prošla jsem výběrovým řízením a poté rovnou dostala instrukce, respektive plán filmů, které musím navštívít, abych mohla hlasovat pro vítěze.
Věřte, že to bylo docela náročné. Všední dny docela šly, nebot´ve večerních hodinách jsme viděli s ostatními 32 členy poroty dva filmy. Ale i tak, byla to aktivita po mé práci a člověk je docela vyčerpán. Kino končilo kolem půlnoci, další dvě hodinky jsem cestovala domů. A víkend? Program od rána do večera, 4 filmy, dokonce i workshop o tom, jak  správně hodnotit a hlasovat.
Bez "Febiokulárů" nejsi inn
 Namáhavá úloha, která byla naprosto dobrovolná, nebot´ role není placená, ale přesto rozmanitá. Najednou se dozvíte spoustu informací, díváte se na snímky trošku jinak, nebot´oceňujete i snahu, úsilí a samotný děj filmu. Srovnáváte spoustu aspektů a říkáte si, tak koho, že zvolím do té top 3?
Týden této porotcovské práce utekl jako voda, poznala jsem spoustu lidí a rozšířila si obzory a viděla tyto filmy: Básník ze školky, Příběh lásky, Život v akvárku, Hope, Liza, liščí víla, Pauza,  Patrikův den, Helium, X+Y, Schmitke,  Uprchlíci,  Nalezenec.

Vstupenky
Ze všech těchto filmů jsem osobně na první místo volila Nalezence. Příběh chlapce, který vyrostl v leze mezi zvířaty a stejně tak se i chová. Poté co se dostane do sirotčince, pomalu se učí civilizovanému chování.  době, kdy už je defakto adaptován začíná v Jugoslávii války a chlapec se dostává k vojákům. Je mu kolem 10 let , poprvé drží v ruce zbraň, poprvé vystřelí. Snímek končí tím, že usíná v lese, tj.opět se vrací "domů".

Červený koberec, blesky, světla reflektorů, to byl XXII. Febiofest!
Střípky z Febiofestu

Vítězným snímkem se stal Život v akvárku, který před měsícem ovládl i výroční ceny islandské filmové akademie. Naturalistický a nezaujatý pohled na život v Reykjavíku před úderem ekonomické krize, kde si jeho hlavní hrdinka matka a učitelka ve školce musí i tehdy přivydělávat jako prostitutka.

Kdo z Vás zašel na nějaký film v rámci Febiofestu do kina?

"Longchampka" v akci

Jane a Fero

Brožury- menu- hlasovací lístek



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář. Jane