2016/02/24

Online studying? Why not?


Nedávno jsem na facebooku sdělila, že studuji a okamžitě dorazily emaily co, kde a jak to zvládám s prací.  Rozhodla jsem se o to podělit a třeba Vás to bude inspirovat.

Dnešní doba je hodně hektická, plná moderních věcí, ať už jsou to chytré telefony, počítače, tablety. Během mých studií na vysoké škole jsem byla ráda za klasický tlačítkový mobil, ani ten tehdy neměl každý. Internet začínal a o tom, že bych v budoucnu studovala online? O tom se mi vlastně ani nezdálo, nikdo z nás si to nedokázal představit....Uplynulo pár let a studium online je úplně normální.
                                                          

Jsem člověk, který se velmi rád vzdělává v tom co ho baví. Vystudovala jsem dvě VŠ, třetí jsem po roce vzdala, jen proto, že mě obor vůbec nebavil a já zkrátka nedělám věci, které mě nenaplňují. Před asi rokem a půl, než jsem se plně pustila do blogování, jsem udělala zkoušky na žurnalistiku. Chtěla jsem oživit psaní, dát tomu jiný nádech, vrátit se do doby fejetonů a povídek. Píši zhruba od deseti let. Psala jsem jako malá holka i do novin, vedla zpravodaje atd.... Hnala mě touhat po nových zkušenostech i teorii. Časově bych však studium při práci, která trvá i dvanáct hodin denně a je dost náročná, nestíhala. Navíc, vím, že když se do něčeho pustím, chci to dělat na sto a více procent. Proto vítám kurzy, které nejsou tolik časově náročné a přesto Vás dokáží posunout dál.
Nerušit! Šprtám.
Každý rok absolvuji nějaký ten kurz....někdy i dva. Letošek defakto začal a já už mám odškrtnutý "Copywriting". Toto téma mě lákalo dlouho, protože souvisí i s blogováním. Hledala jsem kurz, který bude v mé lokalitě, ale bohužel nenašla. Nakonec proč tedy nezkusit online kurz? Zvolila jsem web Vímvíc.cz, ihned po kliknutí na mě skočilo upozornění, že při koupi kurzu šetřím s Plnou peneženkou, kde jsem registrovaná a už jsem Vám o ní psala, bylo to před rokem a je vidět, že lištička, kterou mám staženou v PC, funguje a vždy mě upozorní, tady je to 10% z ceny zpět. Radost!
Nabídka na kurz copywritingu tu byla, líbil se mi ještě jeden kurz, konkrétně online marketing, ale ten třeba zase přístě. Chtěla jsem začít hned a tento ještě nebyl spuštěný.

Moc se líbilo, že než jsem se rozhodla, mohla jsem se podívat na video, kde přímo mluví lektor, v tomto případě lektorka. Co si budeme povídat, když už do něčeho investuji, nechci sedět u počítače a dívat se na někoho, kdo mi nesedí. Kristýna Maková, která kurz vede mi sedla nejen lidsky, ale  také profesně. Trošku jsem ji "prolustrovala", hold moje nemoc z povolání :).
Zbývalo už se jen registrovat a začít.


Přede mnou bylo 12 lekcí! Studium jsem si rozdělila do několika dní. V sobotu jsem si pustila lekcí více, přes týden třeba jen jednu či dvě. Nejdříve jsem si říkala, zda není škoda, že to není webinář, ale přiznám se, tato volba byla ještě lepší. Už jen proto, že jsem "studovala" kdy se mi chtělo a jak mi to časově vyhovovalo. Nemusela jsem být v danou hodinu online, vše bylo v mé režii!

Uvítala jsem, že lekce netrvaly hodinu, ale vždy se věnovaly jasně, stručně a výstižně tématu. Pokud mě někdo vyrušil, lekci jsem jednoduše stopla a nebo si ji přehrála znovu. Pokaždé jsem si psala poznámky, ono se to nezdá, řeknete si mám to přeci ve videu, ale není nad to mít pár psaných bodů.
 

Studium nebyla nuda. Pokud čekáte, že si pustíte video, kde budete celou dobu koukat na lektora, omyl! Bylo to záživnější.  Lektorka, texty, ukázky i úkoly. Jasně, domácí úkoly tu byly. Sice tu není  ta povinnost, že je musíte udělat, ale proč byste kurz jinak absolvovali, aniž byste se dozvěděli, jak na tom jste a viděli své pokroky. Možná se ptáte, kdo Vám úkoly kontroluje,to mě hned u prvního zadání napadlo také. Neváhala jsem a napsala dotaz přes web, kde funguje online poradna. Odpověd´ byla jasná, pokud je v kurzu uveden kontakt na lektora, je možné se mu přímo ozvat a nebo napsat do Vímvíc a oni dotaz předají. Jo, vybrala jsem správný web, funguje tu zpětná vazba!

A toto už je samotná osnova kurzu, můžete se podívat i na web. 


1. Co je to copywriting? Co je to webcopywriting? A kdo je to copywriter? 
2. Co by měl copywriter umět? A jaké by neměl dělat chyby?
3. Typy zakázek pro copywritery
4. Objektivní podmínky k práci
5. Spolupráce s dalšími specialisty
6. Co psát, jak a pro koho  
7. Co vše psát  
8. Copywriter a firemní identita / brand klienta  
9. Psaní s ohledem na cílovou skupinu 
10. Texty a jejich struktura
11. Texty a internet  
12. Jak zaujmout? Jak propagovat svou práci? Je dobré psát si blog? 

Cokoliv Vám přijde zajímavé, důležité...zapište si to!
Nečekejte, že jakmile kurz absolvujete budete profík. Nicméně se přiblížíte nebo spíše ujdete slušný kus cesty. Získáte základní znalosti o copywritingu, ale i doporučení z praxe lektora. Budete více přemýšlet o tom co píšete, co chcete sdělit a hlavně komu. 

Mě osobně 12 lekcí dalo hodně. Tušila jsem co je copywriting, ale někdy jsem přemýšlela spíš jako zadavatel zakázky, než jako zákazník. Netušila jsem, co vše je potřeba vědět a na co se zaměřit. Nyní vím co  a jak chci psát a netýká se to jen blogování.

Naprosto jsem se ztotožnila s názvem webu, že vímvíc, zase jsem pronikla do další oblasti, která mě lákala. A proto pokud se chcete naučit něco nového, nebojte se, zkuste to. Ať už se potřebujete zdokonalit v komunikaci, angličtině, práci na pc, v účetníctví atd. Kurzy nejsou vůbec drahé a přesto jsou kvalitní. Nemusíte si hned kupovat hromadu knih a po přečtení zjistit, že Vás to vlastně nebaví. Tady to máte s výkladem a když budete mít čas, zvládnete kurz třeba  za den. Dle mého je lepší si jej rozdělit do více dní a vstřebat informace.

Výhody:
Lekce si pustíte, kdy a kde chcete
Online verze se dá sledovat na PC, tabletu, mobilu...
Žádný dress code...můžete být v pyžamu, teplákách
Lekce se dá stopnout, pokud Vás zrovna někdo vyruší
Opakovaně si přehřajete pasáže, kterým jste nerozumněli nebo jste si nestihli udělat poznámky
Nemáte domácí úkol? Nemusíte se omlouvat, že Vám nešel elektrický proud
Rychlost....i za den můžete stihnout projít několik kurzů
Stačí přehrát všechny lekce a jste absolvent
Dostanete i certifikát !


Nevýhody:
Pokud jste společenský člověk, chybí Vám spolužák v lavici :)
Nemáte stanovenu hodinu, kdy kurz začít...a někdy jej neustále posouváte..ach ta prokrastinace
Mám dotaz, hlásím se....ale kdo mi teď hned odpoví?
        Zrovna mám čas, ale nejde wifi, nejde PC, tablet...

Studium online je vlastně paráda a zábava. Zvládla jsem to při práci a rozhodně si ještě letos nějaký nadělím. 
 

Máte někdo zkušenost? Případně co si o onlinech myslíte?

...učení v posteli...pohoda :)

2 komentáře:

  1. Tvoja ambicióznosť je úctyhodná :) Tiež som človek, ktorý sa vždy rád učí niečo nové. Zatiaľ to však nechám na školu a neskôr ktovie...možno podľahnem aj ja takýmto online kurzom :) Kika - Blog for smile

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kresten děkuji, spíš neumím nic nedělat, tak se ráda učím. Určitě na kurzy koukni, člověk si tak rozšiřuje obzory.

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář. Jane