2017/01/18

Tips For Working From Home


Dobré ráno.

Konečně jsem zpět! Pokud jste četli poslední článek, pochopíte, proč jsem týden "pauzírovala".

Dnešním tématem je home office, o které jsem už delší domu chtěla napsat, ale znáte to, nejhůře se píše o tom, co děláte a co znáte velmi dobře. Vše vám přijde samozřejmé, jednoduché a pochopitelné, ale pro spoustu lidí to může být jedna velká neznámá.

Práce z domova je pro mnohé sen, pro druhé peklo a pro další příjemná procházka růžovou zahradou!



Pro mě osobně je to právě ta procházka. Miluji home office a nesmírně si vážím toho, že mi to má práce již několik let umožňuje. 
Nebylo to jen tak. Zkusila jsem si o to říct a vyšlo to!  85 procent času jsem doma, patnáct procent v kanceláři. Odpadá mi tak ranní cestování  do práce (celkem dvě hodiny) a dvě zpět. 4 hodiny času navíc! O autobusové jízdence 2x 80 korun plus MHD 2x 32 korun ani nemluvím. Někdy mi to připadá, že bych vydělávala ne na cestu kolem světa, ale jen na cestu směr job. V tomto ohledu je to pro mě obrovská výhoda.

Pokud budete mít možnost si vyzkoušet home office, smiřte se s tím, že velké procento lidí si bude myslet, že nic neděláte a jen sedíte doma a pijete kafe.

Home office o sebekázni a jen málo lidí jej bere jako benefit. Tím nemyslím home office třeba jednou za dva měsíce, ale lidi, kteří pracují doma neustále. Je to boj i s vlastním já.

Jaké to je pracovat pro firmu na full time a nebýt v ní "fyzicky" přítomen?
Rozhodně to není leháro, jak si i většina mých kamarádů dříve myslela. Opravdu. Dostávala jsem vzkazy typu: "Pohlídáš nám malou? Jsi přeci celý den doma." " Stavíme se na kafe a pokecáme." ...No kdybych byla podnikatelka. Občas bych řekla ano, ale pracuji pro globální firmu, která je v ČR jedničkou na trhu ve svém oboru. Týmová práce a důvěra jsou její pilíře a já je nehodlám bořit. Naučila jsem se říkat NE!

Jak zvládnout práci z domova?

I. Pracovní místo

Může to znít banálně, ale je to důležité. Stůl, prostě pracovní koutek, odkud budete pracovat. Rozhodně neseďte s notebookem na gauči. Budou vás z toho bolet záda, budete unaveni a představa zapnutí televize může být více než lákavá. 
Pořiďte si "pohodlnou" židli, protože na ní "prosedíte" hodně času.  


II. Disciplína

Budete se divit, ale silná vůle je potřeba. Práci z domova se musíte naučit a rozhodně na to nemá každý. Nejdříve to zní jako sen, být doma, být pánem svého času a bez kontroly. Pozor však na prokrastinaci! Buďte disciplinovaní! Ovládejte se! Teď opravdu není vhodná doba umýt okna, vyluxovat byt nebo vyluštit křížovku. 

III. To do list, organizovanost

Napište si seznam úkolů. Pokud s home office začínáte, pište si i ten sebemenší úkol. Používej blok, aplice v mobilu nebo post-ity (moje oblíbené), zkrátka to, co vám vyhovuje. Neodkládejte nic co máte udělat nyní na zítra či další den. Odškrtněte si splnění úkolu!


IV. Pozor na rodinu, přátele, kamarády

Rodina nadevše, ale v pracovní době pozor! Naučte se být tvrdí a nekompromisní. Alespoň tedy do té doby, než se v home office "naučíte" pracovat. Později už budete vědět, co si můžete dovolit. Myslete na to, že nejste doma, ale jste v práci!
Když jsem s home office začínala, žila jsem ještě u rodičů. Mamka se s oblibou stavovala v mém "pokojíčku" na kafe! Chtěla si popovídat, ale já musela být silná a říct, že PRACUJI!

V. Čas

Snažte se jej dodržovat! Ranní "nástup", polední pauza a včasný konec. 
Když jste zvyklí "chodit" do práce a chybí vám fyzicky ranní cesta, vstaňte o něco dříve a jděte se projít. Můžete si jít koupit třeba čerstvé pečivo. Hlavně prosím nejezte nad klávesnicí!!! V polední pauze si zajděte na oběd s kamarádkou nebo si alespoň sedněte na jiné místo. Jídlo si pěkně v klidu vychutnejte. 
Ten z vás, kdo má blízko fitko, může jít načerpat energii právě tam nebo se alespoň jít ven "vyvětrat".
Pokud je vaše pracovní doba v kanceláři 9-18 hod (což je ta moje), dodržujte to i doma. Rozhodně neseďte u počítače do osmi. Samozřejmě jsou situace, kdy je to nutné jako je dokončení projektu, důležitý klient atd. Nicméně to neaplikujte denně! 
Dodržujte i svačiny a malé pauzy. Vstaňte, protáhněte se, zavřete oči nebo se projděte po bytě. Pět či deset minut není na škodu!

VI. Dress code

Ráno vstát z postele a rovnou v pyžamu zasednout k psacímu stolu? NE. Nedělejte to. Je to možná pohodlné, ale zase....Naše mysl se pak přepne na určitý relax, do fáze, že vše je v pohodě a vlastně o nic nejde. Výsledkem bude i uvolněná pracovní morálka. I v tomto případě mějte na paměti, že jste v práci. Nemusíte trávit den v nepohodlném kostýmku, ale proč si nevzít nějaké kalhoty a svetr a hezky se neupravit? Nikdy nevíte, kdy se s vámi spojí přes skype (s web kamerou) šéf/kolega či klient. A co když zazvoní pošťák?  Buďte civilizovaní!

VII. Kolegové

Jsou důležití! Stejně jako váš šéf. I když "nejste" v kanceláři, buďte ve spojení! V době moderních technologií není problém se spojit přes zmíněný skype, poslat si pár motivujících smajlíků a probrat pracovní hot news. Informujte se a zajímejte se!

VIII.  Sociální vazby

I když jste někdy vyčerpaní, pracujete mnohem více než v kanceláři, protože timing je stále vašim problémem, nezavírejte se celý den doma! Choďte ven. A to nejen na nákup potravin, ale udělejte si čas na kamarády. Teď je ta správná doba na to, dát si s nimi kávu a popovídat si, jít na skupinovou hodinu do fitka, zkrátka být mezi lidmi a ne jen vedle nich! Komunikujte!

IX. Work life balance

Slaďte práci a osobní život, vše pak bude fungovat. Buďte pozitivní, usmívejte se a "nenoste" si práci domů! V tomto případě večer vypněte nejen počítač, ale i své myšlenky a nedívejte se na pracovní stůl, který je vedle vás. Teď jste doma! Konečně můžete zapnout vysavač, uklidit, vzít si i to pyžamo a dát si relaxační masku na obličej.

X. Užívejte si to! 
Ano, opravdu to není to pro všechny, ale vy to zvládnete. Vytvořte si svou snovou home office, kde se vám bude každý den skvěle pracovat! Ať už je to nástěnka, motivační obrázky, zapálená svíčka....berte to jako plus!


Moje home office

I když bych po těch mnoha letech mohla být profíkem a školit "home office style" i já občas bojuji. 
Nepracuji sice v pyžamu ani v teplacich. Dokonce se ráno nalíčím. Ale občas je mým nepřítelem čas. Jsou dny, kdy si neuvědomím, že už je dávno konec pracovní doby i když má práce by se dala dělat neustále.  Navíc, když se ještě věnujete blogu, tak po té své "hpp" práci přepnete jen okno počítače a pokračujete dále.
Co si však užívám, je mé pracovní prostředí. Lístečky s poznámkami, barevné tužky a hezky "nastylované" kafíčko. Občas těch káv piji více než je zdrávo.




Pokud budete chtít poradit, jak to zvládnout, jak se namotivovat,  stačí mi napsat. Jsem tu pro vás!


18 komentářů:

  1. Anonymní1/18/2017

    Ahoj Jani, je fakt vidět, že si to užíváš! Moc hezky napsané.Kačí

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní1/18/2017

    Takovejch peněz za cestu do roboty...tohle by se mělo lidem platit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...hlavně ten čas, který se dá využít efektivněji.

      Vymazat
  3. Anonymní1/18/2017

    Naprosto super, potreovali bychom nekoho , kdo by to vysvetlin nasim zamestnancum a takto krasne je namotivoval. Asi Vam napisi.Lenka D.

    OdpovědětVymazat
  4. Anonymní1/23/2017

    DOKONALY NAVOD! Tom

    OdpovědětVymazat
  5. Anonymní1/26/2017

    Jane u are the best! M.

    OdpovědětVymazat
  6. Já sama jednou toužím po práci, kdy budu moci pracovat téměř odkudkoli. Tak třeba se mi budou jednou tvoje tipy hodit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc držím palce a věřím, že se jednou ten sen splní.

      Vymazat
  7. Moc hezky napsany clanek a nemohu nez nesouhlasit. Pro mne je HO bonus, kdy nemusim byt kazdy den 3 hodiny na ceste, kdy si projdu vsechny emaily a vyresim "papirovani", na ktere paradoxne v kancelari nezbyva kolikrat cas. Jde o to ale byt na sebe tvrdy a nebrat to jko samozrejmost ci moznost se "ulit" (napr. Si prodlouzit vikend apod...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...ano, čas je drahý a HO jako bonus je super věc, když funguje důvěra na obou stranách. Moc držím palce ať to vše zvládáš.

      Vymazat
  8. Anonymní2/26/2017

    Jani,píšu ti email. Ty jsi absolutní super pozitivní guru, potřebovala bych s něčím poradit!!!! Daniela P.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář. Jane