2017/05/10

Trip to Mariánské Lázně


Ahojky.

Konečně jsem si užila pár dní volna. Byly to dny ve znamení klidu  a pohody s mojí mamkou, které jsem věnovala, k významnému životnímu jubileu, voucher na doslova "dámskou jízdu" do "Mariánek". Pobyt jsem koupila přes svou oblíbenou "Plnou peneženku" na slevovém portálu Pepa. Vše proběhlo bez problému.


V Mariánských Lázních jsem  nikdy předtím  nebyla a říkala jsem si, že to možná bude nudné lázeňské městečko, ale naopak. Doslova mě to tu okouzlilo, až se  mi nechtělo domů. Nuda tu rozhodně nebyla a to i přesto, že lázeňská sezóna oficiálně začíná až tuto sobotu. Ještě, že mě mamka vzala s sebou místo nějaké kámošky.

Bydlely jsme v hotelu Haná, ale ten Vám doporučovat nebudu. Byla jsem trošku zklamaná. Je sice pravda, že jsme se v hotelu moc nezdržovaly, ale...už příjezd, kdy musíte "zaparkovat" a dát varovná světla...běžet na recepci, aby Vám otevřeli vjezd....No a snídaně, bohužel nic moc.  Chvílemi jsem měla pocit, že jsem na táboře. No káva, tj. rozpustné kafe, jedna koupená bábovka, druhý den roláda, chleba Šumava...zkrátka výběr á la obyčejná sámoška. Tudíž mé první kroky po "snídani" byly směr kavárna na normální KAFE.  Pokoje v normě, malé. Ovšem jinak opravdu old hotýlek nereprezentativního vzhledu. Tři hvězdy. Za co? Jediné co chválím bylo wellness, tedy masáže, které jsme měly v rámci voucheru. O tom, že bychom mohly využít saunu nás nikdo neinformoval. Škoda. Večeře se v hotelu nepodávaly....takže jsme chodily jinam, respektive jsme měly poukázku do vedlejší hospody U Švejka, s kterou hotel spolupracoval. Jak už název vypovídá, jde o typickou českou hospůdku. Normálně bych tam asi v rámci pobytu nezašla, protože se tam kouřilo a moc často si nedávám typická těžší jídla na noc..ovšem personál zde byl na jedničku. 

Co stojí za to?

Po pár hodinách zjistíte, že Mariánky projdete skoro za den. Už od roku  1818 jsou lázeňským místem. Samotné centrum dění tvoří Hlavní třída. Všude kolem jsou kavárny a restaurace, v kterých si vyberete nejen nějaký ten mezinárodní pokrm, ale i ten z tradiční české kuchyně. 
Ochutnala jsem kalamáry i tradiční český štrůdl. Být tu déle, je ze mě rozhodně "lázeňanda", protože sednout si a užívat si kávové pohody se mi moc často nepostěští. Navíc tolik kavárniček, ať už těch moderních nebo menších s historickou atmosférou je tu hodně a každá je něčím lákavá. 


V centru najdete i obchůdky nabízející především českou výrobu a když zajdete dovnitř, budete nadšeni. Například, když jsem vstoupila do obchůdku s kabelkami, dostalo se mi takového servisu, že jsem si připadala jako v ráji. Dozvěděla jsem se nejen jaké zboží obchod nabízí, ale i info o materiálu atd.  Byla tu opravdu vidět péče o zákazníka. 

Po "kafíčkování" si  udělejte výlet a poznejte české památky. "Na kopci" asi 4 km od centra se nachází Park Boheminium, který je čtvrtým největším parkem miniatur v Evropě. Můžete sem dojet autem, ale my jsme si s mamkou cestu zpestřily lanovkou. Od lanovky je to pár kroků a pak Vás čeká 60 modelů památek. Každý model je popsán a dokonce můžete "zapnout" lanovku na Ještěd. Návštěvu si oblíbí jak děti, tak dospělí. Je tu i občerstvení s příjemým posezením a malým hrištěm.





Až ukončíte prohlídku parku miniatur, vemte to kolem obory. Uklidňující pohled na daňky vás navnadí na další mini tour. Když to totiž vezmete lesní cestou zpět do centra Mariánek, neminete rozhlednu Hameliku. Je 20 m vysoká a vede na ní sto schodů. Vypadá nenápadně, ale je z ní nádherný výhled.



A po tomto "turistickém výkonu" si rozhodně zajdětě na "sladkou tečku". Ano, na OPLATKY.
Víte o tom, že oplatky byly oblíbenou sladkou delikatesou už v polovině 19.století? Vznikly docela náhodou. Kuchtík měl za úkol připravit zákusek. Využil receptu na hostie, jen do nich přidal cukr, mléko a mezi upečené oplatky dal směs oříšků, skořice a dalších ingrediencí. Spekl oplatky dohromady a tato sladkost byla na světě.  Dnes si v projdeně oplatek Kolonáda, kterých je v lázních relativně dost, můžete vybrat z mnoha druhů. Vanilkové, čokoládové, ale i oříškové. Nekoupit si oplatku do ruku by byl snad hřích. A opět můžete brázdit cestičku kolem Zpívající fontány, která každou lichou hodinu hraje a večer ve 21 a 22 hodin je tu projekce s barevným osvětlením. 



Jinak v Mariánských Lázních se léčí nemoci ledvin, dýchacího a pohybového ústrojí, metabolické onemocnění  a další. Ve městě najdete 16 pramenů, které nádherně zapadají do malebné lázeňské atmosféry. Teplota pramenů se pohybuje od 7 do 10 stupňů. 


Kdo z Vás má hůlky na nordic walking, určitě si je vězměte s sebou. Parků a typů na výlety je tu mnoho.  Pokud si nebudete vědět rady, stačí se zastavit v info centru pro pártipů a mapku.

Takže švihákům lázeňským zdar!














4 komentáře:

  1. Haha, to jsme měli uplně stejný plán na víkend :-D já mám článek o Mariánkách zde: http://nakupujsemnou.cz
    A za mě teda uplně bombový město! Hned bych se tam vrátila :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) město fajnové, úplně se mi tam chtělo zůstat. Škoda, že jsme se nepotkaly.

      Vymazat
  2. krásne to tam mate, určite by som to raz cela navstivit :D

    http://teenmumy.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Claudi, děkuji. Pokud budeš si budeš chtít udělat relax, jsou lázně ideální!

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář. Jane