2017/08/19

Cooking With Lukana


Dobré ráno,

pokud se vám nechce stát dlouhé hodiny u plotny během nádherného letního počasí, mám pro vás několik rychlých a chutných receptů. Třeba k zítřejšímu, nedělnímu, obědu.


Jak už jsem vám psala v minulých postech, moje léto je náročnější než jsem si myslela. Hodně práce a to nejen blogovací. Jedu nonstop včetně víkendů a do toho všeho mě ještě čeká menší, nepříjemný zákrok, tudíž budu chvilinku off. I z toho důvodů připravuji pár věcí dopředu a snažím se šetřit každou minutku času.  Věňuji se nezbytně nutným věcem a i těm, které pro mě mají smysl. A rozhodně netrávím půl dne v kuchyni přípravou jídla.

Nedávno jsem byla na příjemné "vařící" akci s redakcí Žena-in. Tradičně jsme se sešli v Chefparade, které sídlí v Holešovicích.
Když se sejde přes deset holek v kuchyni, vězte, že to stojí za to! Vždy se rozdělíme do skupinek a připravujeme některý z pokrmů.  Tentokráte v našem kulinářském umění hrála roli Lukana. Určitě jste se už s touto značkou setkali u vašich babiček i maminek. Ne však mnoho lidí tuší, že každý z olejů se hodí na něco jiného. Např. řepkový olej je vhodný na smažení, fritování, pečení či grilování, vydrží vysokou tepelnou úpravu, přepaluje se až při 200°C , pro smažení je tak nejideálnější volba.
Naopak slunečnicový olej je vhodný především pro studenou kuchyni. Hodí se k přípravě majonéz, dipů, dressingů, nebo zálivek, vydrží však tepelnou úpravu do 180°C, můžete ho tedy klidně použít i na pečení. Rostlinný olej je směsí slunečnicového a řepkového oleje, hodí se především do těst. 

S holkama jsme připravovaly karbenátky, plněné brambory, dip,  salát i sladkou tečku. Co jsme si uvařily, to jsme si také snědly.


Recepty:

Karbanátky se sušenými rajčaty

· 500 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs)
· 1 cibule
· 3 stroužky česneku
· 6 sušených rajčat ve slunečnicovém oleji
· čerstvě mletý pepř
· sůl


Mleté maso smícháme s drobně pokrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, nadrobno nakrájenými rajčaty, kořením a osolíme.
Tvarujeme karbanátky a smažíme ve vyšší vrstvě oleje.

Zapečená vařená brambora v oleji s česnekovým dipem

· brambory
· olej
· sůl
· čerstvě mletý pepř

Brambory můžeme uvařit ve slupce nebo oloupané, nakrájené na kousky. Měkké brambory dáme do pekáče, polijeme olejem a promícháme, aby se v oleji obalily. Ochutíme solí a pepřem. Zapečeme na 230 °C dokřupava.
Máme-li menší brambory uvařené ve slupce, můžeme je po uvaření rozmáčknout pěstí a naskládat do pekáče, polít olejem, osolit a opepřit a smíchat následující ingredience a dát zapéct.
· zakysaná smetana
· česnek
· sůl
· čerstvě mletý černý pepř

Prolisovaný česnek smícháme se smetanou. Ochutíme solí a pepřem.

Další recepty najdete na webu holek z Žena-in.

Popřeji vám dobrou chuť a napište mi co budete mít k obědu, ráda se budu inspirovat!













1 komentář:

Děkuji za tvůj komentář. Jane