2017/08/03

Ford Photo Workshop


Krásné srpnové ráno!

Fotíte na mobil?

Přiznám se, já moc ne.  Hlavním důvodem je to, že mám mobil hlavně na volání a kvalita foťáku na něm není nic moc (Honor 4C) O paměťi ani nemluvím a slibuji, že si konečně pořídím větší kartu ať denně nebojuji s vymazávám všehomožného! Navíc od dětství tahám foťák, který se stal doslova mou součástí a opravdu ho nosím i do práce! Olympus Pen E-PL7 se mi totiž vejde do kabelky.
Přesto vše mě fotky, které jsou pořízené telefonem, malým zařízením, kde nepracujete s clonou a chybí tu fototechnické vychytávky jako je třeba hledáček, dokáží nadchnout!
Fotit za slunečného počasí je občas boj, ale i tak dokáže být telefonní "foťák" hodně nadupaný. Vývoj technologií jde neustále kupředu. O to víc mě fascinují fotky autorů, kteří právě na mobilu dokáží vykouzlit nádherné snímky.

Někdy v červnu jsem byla jsem pozvána na workshop focení na mobil od společnosti Ford, který vedl Jan Šibík (reportážní fotograf). Člověk, který umí zachytit pouliční život, což já osobně neumím, protože se více věnuji produktovým fotkám.  Každopádně vyfotit ruch ulice není vážně jednoduché!

                                                                                                  Foto:Ford CZ

Během workshopu jsem zjistila, že i stejná věc, může být několika lidmi zachycena úplně jinak. Každý má jiný smysl pro detail, každý z nás chce do fotky přenést něco ze sebe, chce zachytit jiný úhel pohledu, jiný výraz tváře i odlišnou náladu fotografie.

                                                                                                           
                                                                                                              Foto:Ford CZ

Kompozice je základ. Příznám se, že u svých fotek na blog, mám kompozici promyšlenou! Vím, že u outfitů mi na ulici nesmí z hlavy vykukovat lampa a při focení produktů si vše poskládám dle své představy. Zdá se to jednoduché, ale divili byste se, kolik nepovedených fotek, právě díky tomu, že si "ten za foťákem" nevšímne detailů, skončí v koši.  Něco jiného je fotit produkty a  život ulice, kde se všichni hýbou a zachytit ten správný moment je náročné. Pro mě je to stále oříšek, fotit větší skupinu lidí a cvaknout je tak, aby byli vypadali "dobře". Aby nikdo nebyl rozmazaný (pokud to není účel), aby zrovna nemrknul či se špatně nepohnul.

Nebojte se přijít k objektu co nejblíž. Sice fotit neznámou osobu na ulici a chtít zachytit její výraz, aniž byste se jí ptali o svolení, je docela oříšek.  Zkuste to. Když se totiž zeptáte...osoba se připraví na "cvaknutí" a už to nebude autentická póza, kterou jsme chtěli.  Malým trikem může být selfie tyč, kde nemusíte fotit sebe i když to tak bude vypadat, ale právě někoho jiného. 

Cvakejte, cvakejte..... mějte více záběrů a poté si v klidu prohlédněte detaily.


                                                                                                              Foto:Ford CZ

Využijte slunečných paprsků!  S fotkou dokáží udělat zázraky.

Když vám nesedí barvy, fotka, dejte fotce černobílý filtr. Černobílé fotky mají svou atmosféru a fotka rázem vypadá jinak.

Tyto cenné rady  a mnoho dalšího jsme dostali od pana Šibíka, který ke každému z nás přistupoval induviduálně a byl to naprosto skvělý zážitek! ....no a na konci jsme šli "s kůží na trh"! Zazněla věta: "Vyberte pět fotek, které jste pořídili a ty si promítneme a okomentujeme."  Ufff....začínám se děsit. Neupravené fotky? Hledám v mobilu ty nej....a ve finále to není tak špatné! U pár z nich dostávám zpětnou vazbu, že by se daly využít i jako reklamní fotografie a dokonce i moje oblíbená "balónková" se dostává na oficiální instagram Fordu. Jupííí!

Po celodenním kurzu mám plnou hlavu informací, zážitků a jsem o znalosti bohatší za což děkuji nejen Fordu, ale ivšem účastníkům.

Pokud se přihlásíte na některý z kurzů u pana Šibíka, rozhodně nečekejte, že za jeden den budete profi mobilní fotografové. Chce to čas! Zkoušení, neustálé focení a přemýšlení nad vyfocenou fotkou i na možnosti její upravy. Pan Šibík nám prozradil, že fotky z mobilu se více upravují v aplikacích, na což já nejsem moc zvyklá, protože většinu fotek z foťáku již neupravuji. Fotka z mobilu je tedy základ a pak se "dotuňuje".

Jak to máte vy? Volíte mobil nebo foťák?

PS: Nezapoměňte, že stále běží i fotosoutěž!


Moje foto z workshopu, tj. neupravené fotky z mobilu:













2 komentáře:

  1. vyzerá to super! snáď ste sa niečomu novému priučili a poriadne si to užili! :).

    KEJMY ♥.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to moc fajn, naučné akce jsou prostě nejlepší

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář. Jane