2018/03/28

Nazdar, vitamíne


Dobré ráno.

Už jste si vzali vitamín? Pokud ne, zkuste sáhnout po knize od Rachel Khongové, Nazdar, vitamíne. Jde o knihu, která slibuje humor, ale já osobně se tu moc nezasmála. Ovšem dovede vás k zamyšlení. Uvědomíte si, jak krátký je život a ze dne na den může být vše jinak. Je v ní napsáno hodně a přesto se v ní extra zápletka  a příběh neděje. Po přečtení zjistíte,  že v sobě máte slušnou dávku vitamínů!


Ruth je třicet a právě se rozešla se snoubencem. Aby toho nebylo málo, její máma ji poprosí aby se vrátila domů a zůstala u nich asi rok. Rok? Dlouhá to doba, ale situace si to žádá. Její otec, který je uznávaným profesorem, má Alzheimerovu demenci. Je to zvláštní vidět studovaného člověka jak si nedovede vzpomenout třeba na to, jak se jí banán a jak se říká míči.
Knížka vám pomůže si uvědomit význam rodiny a lásky k rodičům. Ruth by klidně mohla říci, že se domů nevrátí, že má svůj život.....ale neudělá to. A nezačne se ani hroutit a ani na chvíli nepomyslí na to, jaké to bude až její táta ztratí paměť úplně. Dělá pro něj vše. Nastudovává si, jaké jíst vitamíny, aby "nemoc" nepostupovala rychleji než má. Vaří mu a dbá na zdravý životní styl. Nepláče a žije přítomností!

V mezičase jí otec ukáže starý notes, jakýsi deník, který psal, když byla Ruth malá. Vzpomínky, situace, kde najdete bezprostřednost dítěte.

Dneska jsem měl narozeniny a ty ses mě zeptala, kolik mi je let.
Když jsem ti řekl, že třicet pět, vypadala jsi ohromeně.
Zeptala ses mě, jestli jsem začínal u jedničky.
A pak ses zeptala: "A kdy umřeme?"

...Ruth tyto zápisky zaujmou a role se obrací. Je to ona, která teď zachycuje okamžiky.

To co Ruth udělala pro tátu, vám prozrazovat nebudu, protože to si přečtete a zjistíte, co vše se dá vymyslet.

Jakou knížku čtete vy?






1 komentář:

  1. Anonymní3/28/2018

    Stra3ne me zaujal uz v obchode obal,ale normalne jsem myslela ,ze ta knizka je treba o zdrave strave ;0

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář. Jane