2018/04/11

Základní výbava pro štěně


Haf,

když jsem si opět pořídila psa, všichni se ptali, co takové malé štěně potřebuje. Kromě času, který mu věnujete, což je úplně nejvíc, musí mít ještě pár základních nezbytností.


Zavzpomínala jsem na výbavičku svého prvního hafana ( rok 1997).  Byla jiná! Nabídka produktů pro pejskaře nebyla rozhodně tak pestrá. Mnoho věcí se tehdy nakupovalo na výstavách, protože "pet shopy", tak jak je známe dnes nebyly. Ve větších městech byla jedna menší prodejna na náměstí, kde převažovala akvárka s rybičkami a někdě v koutku byla kožená vodítka a kovové náhubky pro psy.

V dnešní době je tomu jinak. Když jdete pejskovi něco pořizovat, často nakoupíte i to, co vlastně "nepotřebuje", jelikož těch věcí je tolik.....Ať už jsou to pamlsky, různě barevná vodítka, kosmetika, ale i hračky. 

Bez čeho se však psí mimčo první dny neobejde?


Když si pejska přivezete domů, měl by rozhodně mít své zázení, tedy pelíšek. Je to pro něj nejen místo na spaní, ale i takové útočiště a bezpečí. Uvidíte, že když pochopí, že je to JEHO místo, bude si tam nosit hračky, dobrůtky i "úlovky". Když se vám náhodou ztratí ponožky, rozhodně je najdete tam!

Můj Bibi má pelíšek od Huhubamboo. Tuto značku prodává PetCenter. Zvolila jsem ji z toho důvodu, že jsem s ní byla u mého předchozího pejska, Áji, spokojená. Huhubamboo má nejen roztomilé pelechy pro malé i velké hafany, ale také hravé a nápadité pamlsky. Zkrátka mě baví! Pelíšek je navíc praktický. Má vyjímatelný vnitřní oboustranný polštář a celý potah se dá sundat a bezproblému vyprat. Tuto značku už měl můj předchozí hafan, takže ji máme vyzkoušenou. Podívejte se sami, Bibi si pelíšek užívá.




Další must have jsou 2 misky. Jednu je určená na granulky a druhá na vodu. Pokud si berete štěňátko od "správného" chovatele, vybaví vás "startovacím balíčkem". Většina chovatelů bývá členem chovatelského klubu, té značky granulí, kterou krmí a pro štěnátka tak získávají balíčky. Je to ideální, protože pokud se později rozhodnete krmit jinou značkou, není přechod na jiné granule tak složitý. Pejskovi postupně do jeho granulek přimícháváte ty nové.


Hračky jsou pro psí mimčo jasná věc. I když si hrajete společně, když bude štěnátko samo doma, potřebuje se zabavit. Tady apeluji na to, abyste opravdu kupovali hračky určené pro psy! Nehrozí tak, že by spolkli "korálek", jež je okem plyšáka a nebo se neporaní o nějaký nekvalitní "plast". Mého čivaváka baví plyšáci i míčky. Možná z něj roste nadějný fotbalista.
Hraček je na trhu nepřeberné množství! Zjistěte, která bude bavit vašeho psíka.




Pamlsky! Od první chvíle, co máte hafana jej chvalte a každá pochvala si zaslouží nejen pohlazení, ale i nějakou tu mňamku. Vím, že skoro u všech pejskařů vedou piškoty. My kupujeme ty mini. Pak máme několik kostiček  i větších pamlsků, které slouží jako hračka a navíc jsou i prevencí proti zubnímu kazu a plaku. Např. s pamlskem ve tvaru zubního kartáčku se hafan pěkně vyřádí.



Vodítko a obojek! I chůzi v tomto "postroji" se pejsek musí naučit.  Nepředpokládám, že s novým hafanem hned budete jezdit na výlety, protože ještě nemá všechna očkování, ale pomalu  a jistě jej učte chodit u nohy a přecházet silnici. Při každém venčení jej opět chvalte. 
Na začátek vám stačí jednoduché vodítko a obojek. My máme modrou soupravičku a protože Bibi už je "ostřílený"  party kluk, má ještě společenský obojek s motýlkem od značky Collars.



Trénovací podložky jsou pro mě defakto novinkou. U svého prvního psa jsem používala noviny.  Nic takového nebylo! Podložky mají své výhody. Dají se sehnat v několika velikostech a hlavně mají výbornou absorční schopnost. Ušetří vám práci a vy tak nemusíte vytírat podlahu po každé loužičce. Bibi je používal v prvních dnech, kdy si zvykal na nový domov. Je pravda, že od chovatelů byl perfektně vycvičen a nikdy tu svou potřebu neudělal jinam. Dnes je používá, když jsem v práci a onje sám. Sice už ví, v kolik chodíme ven a zná "svůj" rituál, ale pro jistotu mu podložku připravím.


Když už chodíte  ven, prosím uklízejte po svých psech! Řada měst má na koších papírové sáčky na psí výkaly a tím nám usnadňují nečekané situace, za což děkuji! Já jsem zodpovědná pejskařka a v kapse mám vždy nějaký ten sáček navíc a vždy po Bibim uklízím. Existují i zásobníky na sáčky, které jednoduše připnete na tašku či vodítko a máte je vždy při ruce.
Povinností pejskaře je tu "hromádku" po našem hafanovi uklidit a bohužel řada lidí to stále nedělá a ani neví, že za to jsou pokuty. I když se říká, že když šlápnete do "psí hromádky", budete mít štěstí, asi byste do ní šlápnout moc nechtěli. Hlavně po ránu, když pospícháte do práce. 


Hygiena a kosmetika. To je samostatné téma. Jsou plemena, která potřebují řadu kosmetických produktů, ale nám "zatím stačí"  pár vychytávek jako čistící ubrousky na oči s borovou vodou a péče o tlapky s včelím voskem Tass Plus (prodává Husse). 


Pomocníkem, pro mě už povinnou výbavou, pro nás majitele psa, je bezpochyby Eurapas. Pokud máte psa s PP, dostanete jej od chovatele. V Europase jsou záznamy o očkování, odčervení, číslo čipu či tetování. Víte tedy, kdy byl hafan nejen očkován, ale kdy vás čeká i další návštěva veterináře. 
pokud je vaší vášní cestování do zahraničí a chkupáč vám bude dělat společnost, musíte Europas mít! Vystavuje se na veterině a vždy je dobré před cestou do ciziny zjistit veterinární podmínky dané země.

...a tohle je Bibiho "základní" výbava. Jak je na tom váš chlupáč? Pokud vám něco chybí a nebo mu chcete udělat radost, prostě jen tak, nenechte si ujít veletrh FOR PETS, který probíhá od 12.-15.4. v Praze, v Letňanech. Váš mazlíček sem může přijít také, ovšem musíte mít s sebou očkovací průkaz! Stavte se, my tam jedeme. Není to totiž pouze přehlídka firem, ale je tu zajímavý doprovodný program včetně přednášek.


Haf haf, těšíme se na vás!

Bibi a Jane



#piarkofoceno
Olympusem PEN E-PL7




                                                                                                               


5 komentářů:

  1. Anonymní4/11/2018

    HUhubamboo takke mame radi. Mas super hafana,je cute

    OdpovědětVymazat
  2. Jé to je zlatý psík ♥ my máme doma velkou labradorku a ta je teda na zahradě :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní5/11/2018

    Značka Huhbamboo mě moc zaujala , děkuji za informace.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář. Jane