2018/06/09

Jak na klíšťata- čivavák Bibi radí



Zaznamenali jste v poslední době, že se objevila agresivní klíšťata? Stupeň klíšťové aktivity se v posledních dnech pohybuje na 9.-10 stupni, přičemž č. 10 je nejvyšší. To znamená, že přisátí a nakažení encefalitidou nebo boreliózou je mnohem vyšší než v jiné dny.

Neměli bychom tedy vstupovat do lesů a na nezpevněné cesty. Jenže zrovna nyní jsou procházky ideální pod korunami stromů ideální, že?

Klíště si domů můžete přinést i z parku. Vždy je potřeba se doma důkladně prohlídnout! Výhodou je, že na lidské pokožce tmavou tečku objevíme, ale co naši domácí mazlíčci? Jak je chránit?



Na trhu je nepřeberné množství přípravků a je na vás, jaký produkt zvolíte, aby pejskovi vyhovoval.
Někdo používá ze zvyku stejnou značku, dá na doporučení kamarádů, reklamu, nebo zkoumá složení.
Výrobky jsou různé a doba účinku u každého jiná.

Jedna z mých kamarádek volí pro svého psa vždy antiparazitní obojek. Výhodou je, že jej pejskovi nasadíte a několik měsíců neřešíte další aplikace. Aby obojek správně fungoval, musí být správně nasazen, přesně dle návodu a i v čistém stavu. Doba ochrany je tu dlouhá a
Například obojek Foresto chrání po dobu 7-8 měsíců.  Tomu samozřejmě odpovídá i vyšší cena než např. u tablet.
Nevýhodou je pokud pejsek není zvyklí nosit obojky, vadí mu a tak se neustále drbe za krkem. Pro pejsky, které chodí na výstavy také není vhodný, protože jej musíte často sundávat. Z tohoto důvodu jej nemůže nosit Bibi. Proto zvolil jinou formu antiparazitik.
U obojku je důležitá i kontrola, zda pejska neškrtí nebo se naopak neuvolnil. Obojky koupíte v několika velikostech. U veterináře, ve zverimexech, ale také v lékarnách, např. Benu.



Další možností jsou pipety/ spot ony.
Balení se prodávají s jednou či více dávkami. Bibi letos vyzkoušel značku Fypryst. Netušila jsem jak na antiparazitika bude reagovat, protože je "zažíval" poprvé.  Proto balení s jednou dávkou, abych třeba "zbytečně" nekupovala něco , co mu nebude "sedět". Naštěstí neproběhla žádná alergická reakce a kožíšek ho nesvědí. 
Výhodou pipety je, že tobsahuje přesnou dávku. Opět zvolíte balení, dle hmotnosti vašeho psa.
Oproti obojku je tu ta nevýhoda, že má kratší účinnost. V průměru jde o 4 týdny. Budete si tedy muset poznamenat do diáře, kdy bude čas na další "dávku".
Pipety určitě nejsou vhodné pro pejsky, kteří se často koupou.



Fypryst má snadnou aplikaci, která zabere doslova pár vteřin!


Můžete používat i spreje!
Z úsporných důvodů jsou super, když máte více hafanů. Cenově totiž vyjdou výhodně. Pejska stačí postříkat a sprej rozetřít do srsti. 

Komu nesedí chemické výrobky, využije ty přírodní
Uvítají je pejskové, kteří mají sklony k nežádoucím reakcím. Existuje řada odčervovacích bylin a přírodních produktů, které jsou vyrobeny z éterických olejů, citronely nebo tee trea. Nevýhodou je, že odpuzují, tj. "nezabíjí" nepřítele.

K dostání jsou i tablety a nebo možnost očkování. Obě varianty jsou cenově vyšší. Tablety vydrží na cca 12 týdnů a cena očkování je kolem 400 Kč. Je to však individuální dle veterináře a samozřejmě brandu. 

Za sebe s Bibim doporučuji: Nekoukejte na cenu, ale opravdu zvažte, jaká aplikace je pro pejska ta nejlepší. Máte hafíka, kterého od den koupete? Nekupujte mu spon on. Pokud pejsek zvrací po tabletách, je nesmysl mu dávat i tu proti antiparazitikům. 

Vždy čtěte info na krabičce, příbalové informaci! Kápnout spon on za krk  nebo rozetřít po srsti? Každý produkt má svá specifika. 

Pokud máte březí či kojící fenu, poraďte se s veterinárním lékařem!




3 komentáře:

  1. Foresto obojek jsem na malého prcka používala také. Letos jsem koupila ale nějaký speciální, který je čistě přírodní a s ním jsem tedy mnohem více spokojená :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní6/10/2018

    Ahoj Jani, já Foresto měla a všichni hafani se škrábali, takže teď mámn nějaký sprej a přesně jak píšeš na více hafanů ideál. Finančně mě to tak nezrujnuje jako kdych každému kupovala obojek nebo pipetu. Věrka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář. Jane