2018/07/09

Náš první výlet aneb pes Bibi chce (na) Kost



Nečekané výlety jsou nejhezčí! Vemte láhev s vodou, foťák, děti, psa a vyražte!

Už delší dobu jsem chtěla na nějakou procházku do přírody, ale netušila jsem kolik toho náš malý Bíba  ujde a jak se mu ťapkání bude líbit.  Tudíž "výšlap" nebyl na programu dne.  Sbalila jsem jeho cestovní tašku, to kdyby mladý pán protestoval nebo byl příliš unaven a také kdybychom se stavili někde na kávu, aby měl své pohodlí. Jelikož nebydlíme daleko od Českého ráje, volba na náš první společný výlet byla jasná. Projdeme se údolím Plakánek.


Naším startovním bodem se stala vesnička Střehom. Tady jsme bez problému zaparkovali auto u rybníka Komorník a vydali se po modré turistické značce. Po pár metrech se dostáme na rozcestí a můžeme si zvolit, kam, že to přesně půjdeme. Bibi chce KOST! Tedy hrad Kost, který je v postaven v údolí. Skály, písek, les, rybníky a tři kiláčky chůze.

Ujdeme několik kroků a před námi se objevuje mlýn z pohádky Z čerty nejsou žerty. Krása! Pokračujeme rovně a Bibi sleduje ohradu s koníky. Po necelém kilometru  vstupujeme do lesa a kromě roubenky a plotu s hrníčky nás vítá i studánka. Je na čase se napít, pokochat se krajinou a výhledem na rybník Obora, který nám bude chvíli dělat společnost. Přestože je plný žabince, na větvi sedí volavka a podle cedule jsem zjistili, že tu žijí úhoři.







...dále pokračujeme úzkou písčitou cestou a občas musíme zastavit, abychom pustili cyklisty. Je slunečno a cesta údolím přilákala nejen sportovce, ale také rodiny s dětmi. Není divu, příroda je tu překrásná, terén není nijak komplikovaný ani pro ty nejmenší. Dá se tu projet kočárkem a pro ty větší , tu je řada naučných informačních tabulí. 



Kousek výletu máme ozvláštněn dřevěnou cestou, která dokonale zapadá do krajiny.
Počasí nám přeje a i Bibi cupitá bez problémů. Skoro další kilák za námi! Hurá. Vidíme další pramínek, kde nabíráme vodu, ať se osvěžíme. Navíc tu jsou hezké skalní útvary a malá, rádoby , jeskyně s uměleckým dílem. 








Už doslova jen pár krůčků a vidíme Hrad Kost. V celé své parádě nás vítá! Než však vstoupíme na nádvoří, míjíme kolbiště, v kterém se konají rytířské zápasy. Ve 14 hodin tu bojuje zlo proti dobru. Vznešení rytíři na koních a v publiku dámy v nádherných róbách.


Další kroky a Bibiho tlapky mířily k drakovi, tedy do restaurace U Draka, která je přímo u vstupu hradu. Zvolit si můžete sezení uvnitř, venku na dřevěných lavicích a dát si hotovku z bufetu nebo popojít ke grilu. Gulášek, plněné knedlíky či grilované masíčko. Jo a mají tu skvělou zmrzku nejen chutí, ale i cenou. Kopeček za 10 Kč. 




Kdo se posilní, pokračuje dále na prohlídku. My to tu známe, takže jsme tentokráte vynechali. Ovšem, kdo z vás tu nebyl, rozhodně doporučuji! Můžete si vybrat z několika okruhů, pro děti je ideální ten s princeznou Karolínkou. 

Najedění, napití, vyrážíme zpět. 3 kilometry cesty, kterou již známe a víme, že až dojdeme na rozcestí, v obci Střehom, kde jsme začínali, stavíme se tu na kafe. Je tu malinká hospůdka s poklidnou teráskou. Pohoda i když káva je spíše obarvená voda.

Tady náš výlet končí. Užili jsme si skvělý den, bez toho, aniž bychom se stresovali, že nás "honí" čas. Zkrátka pohoda a relax.

Baví vás takové výlety?







Shrnutí trasy údolím Plakánek:

  • vhodná pro čtyřnohé mazlíčky i malé děti
  • trasu můžete projet kočárkem,  děti mohou mít odrážedla
  • projedou tu i cyklisti
  • z obce Střehom je to na Kost 3 km
  • cestou minete tři prameny, kde se můžete osvěžit
  • odpočinete si na lavičkách nebo pařezech stromů
  • díky informačním tabulím, se dozvíte o "životě" v údolí
  • trasa je přístupná celoročně,  ale v zimě se neudržuje
  • ceny, nejen v restauraci U Draka jsou přijatelné a kolem hradu jsou další možnosti občerstvení- hospůdky, waffle atd.
  • vstupné na Kost mají děti do 6 let zdarma

#visitczech #travelling #hradkost #ceskyraj


3 komentáře:

  1. Anonymní7/11/2018

    SUper tip, planuji co s detma a 3km neni moc. Verim, ze kdyz vezmene hracky, odrazedla,bude to fajn.

    OdpovědětVymazat
  2. Výlety na hrady jsem měla vždycky strašně ráda, už se těším až naše mimčo bude větší a budeme ji brát na výlety sebou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verunko, super. Určitě budou výlety plné dobrodružství a mimi bude nadšené.

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář. Jane