2019/03/27

Procházka "po žluté"- Mělník


Víkend sliboval nádherné počasí! Teploty se vyšplhaly k číslu, které bylo až letní a to je prosím březen! 
Jelikož mě čekala sobota, kdy nemám výstavu, rozhodla jsem se , že sbalím pár věcí, foťák, stativ a Bibiho a vyrazíme na celý den ven. Bude to jeho volno!  Odepnu ho z vodítka a dám mu prostor ať se vyběhá u užije si sluníčka.
Nechtěla jsem jet úplně daleko a tak jsem vybrala místo v okolí, které uvítá jak Bibi, tak i já , kávoholička.

MĚLNÍK!


Mělník leží ve středočeském kraji. Cca 40 km od Prahy a od nás z MB je to kolem 44 km. Z Prahy se sem dostanete vlakem i autobusem. My jeli autem a ani ne za hodinku jsme zaparkovali kousek od mělnického náměstí.




Procházku jsem měla předem naplánovanou. Vydali jsme se směrem k mělnickému zámku, narychlo zkoukli soutok Labe a Vltavy, protože jsme věděli, že tu bude náš cíl a budeme se moci kochat déle, až se vrátíme. Kudy kam? Vydáváme se po žluté vpravo, tedy projdeme kolem zámeckých zdí a ulicí a poté už pádíme dolů z kopce.



Dojdete k silnici a vidíme před sebou most. Most spojující Mělník a okolí parku Hořín. Z mostu je vidět několik rybářů sedících u řeky, běžci, ale i rodiny s dětmi, které vyrazily na procházku.



Celá trasa je dostupná pro hafíky, malé děti i kočárky. Náročnost terénu je nulová. Pouze v jedné části trasy jsme překračovali spadlý kmen stromu.
Za hezkého počasí se můžete posadit  na břeh a kochat se výhledem na Mělník.  Což se bohužel nedá říct o hořínském parku, jež je v zanedbaném stavu. Žádné lavičky, které by se sem hodily a umožnili nejen rodinám, ale i sportovcům si tu na chvíli sednout a odpočinout. Několik odpadků a doslova zarostlý park....


Mířimě k samotnému Hořínu, zde Bibi vesele běží po mostě, ale pomalu už ho připravuji na to, že půjde na vodítko. Míjíme zámek Hořín. Tak moc bych chtěla nakouknout do starého areálu, podívat se do zámeckých pokojů a nechat na sebe dýchnout atmosféru 17.století. Budova chátrá a brána je zavřena....


Procházíme vesnicí a já si všímám protipovodňové zdi. Taková výška! Není divu, když jsou v blízkosti dvě největší řeky.


No a konečně vidím zdymadlo. Fascinující stavbu. V části je vody málo a v té druhé zase moc. Kdo chce, přejde a pokračuje po pravém břehu řeky a dojde přímo k soutoku. My měli soutok Vltavy a Labe naproti nám, šli jsme po levém břehu. Opět tu byli rybáři, ale rodiny, které sluníčko vytáhlo ven.








I odsud je fascinující výhled na vinice a zámek.


Pomalu se vracíme k mostu a volíme jinou trasu zpět. Tentokráte kousek po silnici a chodníkem mezi vinicemi.




Na náměstí si dáme menší oběd. Je tu řada hospůdek a každý si vybere. Zahrádky se teprve otevírají a v létě tu bude nádherné posezení.
Protože jsem se chtěla ještě pokochat výhledem na soutok, zastavila jsem se na kávě v kavárně, jež měla krásnou terásku s fascinujícím pohledem na řeky.



Je časa se pomalu rozloučit a zakončit den. Protože bylo nádherné počasí, nabízelo se dát si první zmrzlinu. Bibi ji ochutnal úplně poprvé!



Znáte Mělník?  Byli jste tu?

Určitě stojí za to navštívit i samotný zámek a milovníci vína by neměli vynechat vinobraní.


Foceno Olympusem Pen E-PL 6, outfit: triko a vesta Zoot, džíny Orsay, boty Adidas, kabelka Carpisa, brýle H&M. Bibi: souprava Collar

4 komentáře:

Děkuji za tvůj komentář. Jane