2018/03/10

Snídaně je základ dne!


Tuhle větu si pamatuji z dětství od babiček! Přesto v mém životě byly dny, kdy jsem raději spala o něco déle a byla bez snídaně. Později jsem si snídani brala do auta nebo autobusu. Dnes si však rána bez dobrého začátku dne nedovedu představit

Miluji snídaně!
Sednout si ke stolu a pozorovat z okna svět a vychutnávat si ranní šálek kávy a k tomu čerstvě upečený banánový chlebík a někdy si u toho listovat oblíbeným časopisem. 

Proč snídat?

Zdravá snídaně doplní zásoby glukózy a dodá vám doslova potřebnou dávku energie do nového, někdy náročného dne. 

Je to skvělý start!

Zkuste si přivstat a užít si to, budete  plni energie a pozitivní nálady.

Jezte pravidelně každé ráno a zkuste do sebe neládovat salámy s malým obsahem masa a bílé rohlíky.  Kupte si šunku s minimálně 90% podílem masa. Není dražší než ta "vodová". Bílé pečivo nahraďte celozrnným nebo knäckenbroty, kterých je na trhu relativně  velký výběr. Za mě má lahodné a povedené EnerBio (značka biopotravin, která umožňuje kvalitní vyvážené a stravování). Najdete  ji v Rossmannu. Např. "chlebíček" s mozzarellou a kousky sušených rajčat je luxusní!

Dejte si cereálie s mlékem nebo s jogurtem. Ani zde nezapomínejte číst složení potravin!

Ovoce a zelenina jsou zdroj vitamínů! 

Přiznám se, že poslední tři týdny, kdy jsem bojovala s chřipkou, jsem na čerstvou zeleninu neměla ani pomyšlení. O to víc se těším až budu úplně fit a připravím si nejen smoothie, ale i saláty. 

Pát tipů z mých snídaní aneb co dělá moje rána hezčí  a zdravější?

Podlehla jsem "banana bread"! Pekla jsem ho už několikrát a pokud budete chtít, ráda vám zvěřejním svůj recept. Chlebík voní nádherně a i malý kousek dost zasytí! V banánech je totiž dost sacharidů.  Stačí malý kousek, který si posypu oříšky, případně kokosovými lupínky a kápnu trošku šťávy z agáve. 


Další mojí oblíbenou variantou jsou vajíčka. A to na všechny způsoby!  Ať už míchaná, ideálně s čerstvě nakrájenou pažitkou nebo na zmiňovaném knäckenbrotu, třeba s lučinou nebo máslem.
A protože mě nebaví hlídat hrnec s vodou, mám "slepičku" (viz níže) do mikrovlnky, která zvládne vejce jak natvrdo tak naměkko. Tuto vychytávku koupíte na Magnet 3Pagen.  Je to hezké jako dekorace na plný snídaňový stůl, zkrátka snídaně nejsou nuda! Mě takové vychytávky baví! Máte také podobného pomocníka?




Palačinky! Kdo by je neměl rád, že? Většinou si dělám banánovou ( smíchám banán a vajíčka, někdy přidám i vločky). Ovšem rychlou a skvělou sladkou snídaní je palačinka od Nutrendu. Doma, minimálně, jeden sáček vždy mám. V nabídce je klasická varianta tj. bez příchutě a pak tato čokoládová. "Směs" zakoupíte ve fitness centrech ( u nás ji mají), v obchodech Nutrend, ale i drogeriích Rossmann. Palačinka je výborná s jogurtem, marmeládou a čertvým ovocem!


Pokud máte problém s lepkem (tj. trpíte nesnášenlivostí glutenu nebo celiakií), zajděte do Tesca a koukněte na jejich privátní řadu Free From. Najdete nejen sypké směsi na přípravu chleba a instantní kaše, ale i arašídové tyčinky a lahodné müsli s rozinkami, kokosem, lískovými ořechy a mandlemi, které jsem si oblíbila i když celiakií netrpím. Müsli je příjemně křupavé  a lahodné.




To nejlepší na konec! Nezapomeňte si snídaně užít! Udělejte si rána hezká a barevná! Posnídejte v posteli, nadekorujte si stůl, pusťe si oblíbenou hudbu a jezte! Zkoušejte recepty. Mě baví např. ovesné bábovičky, vaječné omelety a  avo tousty. 

Pokud vám to situace dovolí, vyražte na příjemnou snídani do kavárny. Zpestření všedních dnů je potřeba.

Napište mi, co nejraději snídáte a nebo s kým! A nezapomeňte se zapojit do soutěže.


KRÁSNÉ RÁNO!



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář. Jane