2016/08/24

Reading Time- Případ Pavlína


Pohodlně se usaďte a uvařte si kávu. Tato knížka,  jejíž kapitoly navazují jedna na druhou, se dá přečíst doslova jedním dechem. Přestože je v ní pár historických událostí, nejedná se o učebnici dějepisu.


Kdo se zajímá o módu rozhodně ví, kdo je Pavlína Pořízková. Světoznámá supermodelka, jež si jako malá holka nepřožila zrovna lehké dětství. Rodiče opustili tehdejší Československo a to bez ní! Co je k tomu přimnělo ? Jaká byla tehdejší situace? Jaká byla její máma a táta?

Pavlína několik let žila u babičky v Prostějově. Bez rodičů, v době, kdy "špitání" a "ukazování prstem" na lidi, jež nesouhlasili s režimem byla realita. Pozorovatelé i "udavači" fungovali na každém kroku. Nepanovala svoboda!


Útěk do Rakouska, čekání a stěhování do Švédska. Psaní oficiálních žádostí na všechny možné úřady o to, aby Pavlína mohla dojet za rodiči.

Držení hladovky na protest, rozhovory s novináři, zviditelnění příběhů české rodiny. Boj o Pavlínu trval několik let. Dny, týdny a roky plynou, životy se mění.



Vězení, následovné setkání a razítko, že Pavlína bude s rodiči! Najednou se ocitá se v cizí zemi, učí se nový jazyk a také už není v rodině, jež si pamatovala jako malá. Rodiče žijí od sebe. Hledá si kamarády a jako děcko příliš rychle dospívá....

Díky náhodě se ocitá v modelingové agentuře a tam začíná její vlastní příběh života a kniha pomalu končí.


Škoda, že knížka nepokračuje dále a více se nevěnuje kariéře začínající modelky. Ráda bych četla o tom jaké to je odjet, chodit na catingy a získávat práci v neznámé zemi. 
Kniha je velmi zaměřena na život Pavlíniných rodičích. Čte se lehce, nemusíte přemýšlet a i když je to "dramatický" příběh, zvládnete jej bez překážek.

Příjemné čtení!

                              Jane

2 komentáře:

Děkuji za tvůj komentář. Jane