2016/09/12

Vacation Time- Slovenia II.- Halo, tukaj slovenski Mediteran!


Slovinsko, země mnoha tváří a možností. Zamilovala jsem se do ní, když mi bylo nějakých třináct let a od té chvíle mi nedá spát.
Když se nad tím tak zamyslím, je mi asi souzená. Maturovala jsem ze zeměpisu a otázku, kterou jsem si vytáhla? Slovinsko. Náhoda? Osud?

Protože jsem holka hodně tvrdohlavá a dám na svou intuici, rozhodla jsem se před mnoha lety ukončit studium na VŠ v Liberci, protože obor mě nenaplňoval a koncept studia prvního otevřeného ročníku měl značné slabiny. Ráda dělám věci naplno a od studia jsem očekávala víc než dokázalo nabídnout. Poslechla jsem své srdce a šla studovat diplomacii a kdo ví, třeba se mi jednou splní sen a budu pracovat na pozici slečny diplomatky nebo mít na starosti komunikaci produktu nějaké společnosti. Každopádně napsání diplomky "Slovinsko po rozpadu Jugoslávie" u mě bylo jasné téma. A tím se vlastně začal psát ten "silný" příběh.

Internet byl tehdy v plenkách, materiálů na zpracování tohoto tématu bylo málo a proto jsem navštívila Velvyslanectví Slovinské republiky. Nádherná vila na Praze 6 až jsem z toho paf. Dostávám hromadu knih a tehdejší atašé pan Puc mě podporuje. Po nějakém čase mi dává informaci o tom, že existuje letní škola slovinštiny v Portoróži. A já nějak cítím, že tam zkrátka musím jet! Jedu jednou, dvakrát, třikrát....pak nastává delší pauza, ale Slovinsko  mém srdci zůstává dále.

Chci si plnit sny, neustále poznávat a nezůstat "stát na jednom místě". Je rozhodnuto, moje srdce zase volá, že tam musím jet, do země, která mi je blízká.

Nechci poslouchat své okolí, že na dovolené se má ležet a opalovat. Tento typ já nejsem. Pro mě je i dovolená žít naplno a po smutku, který se mi před pár lety stal, chci od života zažít mnohem víc, než býžt v cizí zemi a "nedělat" nic.  Možná je to věkem, ale nepotřebuju luxusní dovolenou a movité či značkové věci, chci zážitky! Bylo to tak to u mě bylo vždy, jen nyní si těch vzácných chvil vážím mnohem víc.

V březnu jsem s předstihem žádala o letní dovolenou na dva týdny (lepší to hlásit dříve), kontaktuji velvysko (údajně čtou můj blog :) Zdravo!) a tak mi s radostí píší doporučující dopis na stipendium na Univerzu na Primorskem. Zasílám přihlášku, motivační dopis a čekám. Na konci června přichází email, že mám stípko! Letím!!!! Zařizuji si letenku, potvrzuji ubytování a i pomalu zjišťuji, že letět na last minute, by bylo o dost levnější neý studijní pobyt. Ale chtěla jsem to a mám to! Znovu zasednu do školních lavic, budu vstávat brzo ráno a budu si užívat sladoled, moře a mluvit slovinsky. Pocit svobody, odreagování a doslova moře zážitků.

DOBRODOŠLI!

První den a já otevírám dvěře moderní univezity v Koperu, Univerzi na Primorskem, Fakulty humanitních studií. Jen co vejdu čeká mě ústní zkouška a písemný test. Dochází mi, že jdu doslova "vařit" z vody, ale výsledek není vůbec špatný.  Odpoledne je volno a večer nás čeká zahajovací ceremoniál. Už zde nasáváme slovinskou atmosféru a já na plátně s fotkami vidím sebe před 15 lety. Čas letí, ale ta holka, která má touhy a sny, je stále stejná.

Škola začíná, denně čtyři hodinky. Po obědě můžeme využívat individuálních konzultací a večer máme workshopy, kde se aktivně zapojujeme. Je to třeba zpěv slovinských lidových písní, vaření, tanec či výtvarný kroužek. 

Dva týdny, kdy vstávám brzo ráno a chodím spát o půlnoci. Píšu domácí úkoly a užívám si každý moment. Chodím po nábřeží, dávám si zmrzlinu a neřeším postavu, nejsem ve stresu, jím pravidelně, chodím denně snad několik kiláků a je mi tu krásně. Jak jsem psala v  #ootd postu, Slovinsko mi sluší :)

Co je na letní škole super mimo učení? Potkáte tu spoustu lidí různých věkových skupin. Jsou tu studenti středních škol, pracují i důchodci a všichni jsme kamarádi, pomáháme si a vznikají tu nová přátelství. Pro mě tu vzniklo několik zásadních, potkala jsem tu dvě Galiny ( z toho jedna z nich žije v Praze a miluje focení) a Iman, studentku, která se živí jako modelka a mě děsně baví její cool vlasy. Na ulici mě také jednou oslovil kluk co miluje Kiu a už jsme v kontaktu.

Letní školy Vás naučí nejen jazyk, ale doslova do Vás dostanou místní kulturu i zvyky. Učitelé jsou skvělí, vysvětlují, věnují se Vám, jsou vstřícní a nadšení, že se zajímáte o jejich zemi. Když se něco učíte s láskou a ne z donucení, jde to samo. Jestli jste někdy přemýšleli o tom, jet se učit jazyk do ciziny, udělejte to a jeďte, tohle si musíte zažít a ne nabiflovat!

Jsem ráda, že jsem letos prožila "studentské" léto a věřím, že to nebylo naposledy.

Moc děkuji všem slovinským přátelům, učitelům,spolužákům, univerzitě i SLO velvyslanectví v Praze. Bez Vás všech by to nebylo takové, jaké to bylo! Jediněčné!

Podařilo se mi složit i mezinárodní zkoušku ze slovinštiny. Jupííííí!!!






















ten super pocit, když složíš mezinárodní zkoušku 


4 komentáře:

  1. Anonymní9/12/2016

    Velmi zajímavé informace. Vždy jsem Slovinskem jen projížděl, asi by to stálo za podrobnější seznámení s touto nepříliš vzdálenou, přesto pro nás málo známou zemí. :-) Navíc je to země našich příbuzných. :-) Zdenek Kadlec

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příště se tam určitě zastavte stojí to za to- hory, moře, jezera..., najdete tam vše.

      Vymazat
  2. Ve Slovinsku jsem nikdy nebyla, ale fotky jsou moc hezké.. Seš dobrá, a Slovinsko ti fakt sluší..:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, moc děkuji za pochvalu. SLO je prostě láska :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář. Jane