2017/05/26

Reading Time- Bílé Město


Hluboký nádech a přesně za necelých 200 stránek výdech. Knížka "Bílé město" mě vážně dostala tak, že jsem ji dokázala za jeden večer přečíst.


Přestože volně navazuje na "Gansterovu přítelkyni", kterou jsem nečetla, nebylo pro mě težké se do děje dostat a spojit si souvislosti. 


Zvláštní prožívat příběh ženy, která má ve skříni značkové kabelky, hedvábné šaty, ale na poličkách prach a na chodbě neuklizeno. Hlavní hrdinka Karin má doslova pár peněz v obálce a dokonce je ráda za to, když ji občas poslíček přiveze horkou pizzu výměnou za "sex".
Kam upadla dospělá žena s dítětem na krku? "Panička" z luxusní vily, která jí prošlé jídlo, nemá na to zajít si na kafe a o kosmetice už ani nemluvím. Celé dny proleží....zároveň však zvládá péči o dcerku Dream. Zdá se to až neuvěřitelné, že toto dítko nemá žádné drahé hračky, ale uspokojí se třeba s telefonem. Hraje si na zemi, samo, s mámou a nemá kontakt s okolím. 

Stereotypní přežívání, kojení, spaní, hledání zbytků jídla. Bolest hlavy a únava ze všeho. Karin přišla i o přátele. Nikdo za ní nechodí...jen občas přijde "zájemce", aby se podíval na ty drahé kabelky, které se snaží prodat, aby měla alespoň nějaké peníze. Žádné mateřské příspěvky, podpora...tohle ta holka se špatnou minulostí nemá.

Pro někoho to může být nudný příběh ženy, která je doma a vlastně nic nedělá, jen přežívá. Je finančně na dně, nehledá práci, nežije klasický běžný život. Popisuje své pocity, zimu velké vily i "špínu" na podlaze...

Čekáte, že se Karin nebude schopna postarat o Dream. Že jí to zlomí a bude na dně. Ale ona to zvládá. Dream je sice maličká a moc toho nepotřebuje. Za této situace však předpokládáte , že nebude dostávat plínky, že na tohle nejsou peníze. Přestože oblečení nijak nezáří čistotou a jsou na něm zaschlé skvrny, na hygienu své dcerky máma nikdy nezapomíná. 

Dream je pro Karin určitou vnitřní sílou i když to na sobě nedává znát. Ovšem jako čtenáři to pochopíte, že i když tahle žena na miminko "nežvatlá" a nezahrnuje jej dary, dokáže se na něj dlouze dívat a přemýslet, co se skrývách v malých nevinných očích. 

....pak to přijde...exekuce! Karin hledá pomoc ve svém "starém světě" kamarádek. Ve světě, kam kdysi patřila. Jde do města a nebojí se navštívit doupě gangu. Záhy do děje příchází trošku "detektivního" adrenalinu a...

....čekáte, že vám prozradím konec?


Karin sedí v autě nejen se svou Dream,  ale i s kamarádkou a taškou plnou peněz. "Brána byla zavřená, tak, jak ji Karin nechala. Ve sněhu byly stopy po pneumatikách, v jejich  kresbě se zrcadlila proměnlivá hra požáru. Plameny se zvedaly k nebi, jako by se chtěly propálit celou oblohou."

Knihu Bílé město napsala Karin Ramqvistová (1976), která napsala celou řadu románů. Zmiňovaná Gansterova přítelkyně, jež je jakýmsi "pilotním" příběhem Bílého města, sklidila uznání v podobě nominace na Literární cenu Švédského rozhlasu.

Jakou knihu právě čteš?




2 komentáře:

  1. Anonymní5/26/2017

    Tys me pekne nalakala,chci ten konec,takze letim do knihovny. Moc hezke.Majka

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní5/27/2017

    Ahojda Jani, zní to dobře. Akorát se dívám co bych si přečetla.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář. Jane