2017/06/19

Book Blogger Merenda II.


Nádherný slunečný podvečer, park Grébovka a knihomolové. Blogerská merenda č. 2! Tentokráte to bylo doslova uvolněné letní setkání v altánku a "v duchu" Harryho Pottera, který letos slaví dvacetiny.
Co se tu děje? Potkáte tu spoustu lidí, kteří milují knížky a čtou nejrůznější žánry. Navíc se přímo od zdroje dozvíte, které knížky vyjdou v následujícím období a na co se těšit.


Za mě určitě doporučím knížku Animálium, což je taková sběratelská lahůdka a doslova muzeum zvířat. Potěší jak děti, tak do ní rozhodně nakouknou i dospělí. Už ji mám doma, protože jsem ji vyhrála. Knížka je formátem nejen velká, ale i svým obsahem je prostě nádherná!

Jako pejskařka se těším na povídky plné psích dobrodružství od známých osobností jako je Richard Genzer, Lukáš Pavlásek či Marta Kubišová. Se psem mě baví svět se v obchodech objeví v září.

V srpnu vyjde Jezte živě, jezte zdravě- dostaňte z jídla maximum. Tj. knížka plná raw stravy. Máte chuť?

A pokud nemáte co číst, rovnou vám mohu představit dvě knížky.

Východ od polského spisovatele Andrzeje Stasiuka. Knížka má sice kolem 200 stran, což si řeknete, že je pohodička, ale najdete v ní tak hluboké myšlenky, kvůli nimž se pozastavíte a strávíte nad nimi pár minut času. 
Kniha Východ je do jisté míry Stasiukovou osobní zpovědí jeho mládí, které prožil v prostředí varšavského undergroundu. Dezertoval z armády,  byl ve vězení a odstěhoval se do malé vesničky.
Příběh je plný "komunistické" doby a putování do zemí jako Čína, Mongolsko  či Sibiř. Detailní avšak velmi patriarchální popisování prostředí tě zavede do nelehké doby. Pokud tedy chceš zažít období svých prarodičů, rozhodně si knížku přečti. I když mám pocit, že toto dílko se bude lépe číst klukům, protože je tu politický pohled na věc a takový ten chlapský nadhled bez zbytečných emocí.



Oproti tomu holkám doporučím knihu Náš všední život, kterou napsala Pela Riika. Je to román, který zachycuje život ruské básnířky Mariny a její dcery Aljy. Knížku mám v el.podobě. Ženské emoce, láska i duševní boj s dobou v roce 1923 včetně života roku 1939. Období dospívání, mateřské lásky, ale i doby první a  druhé světové války.
Autorka se nezaměřila na popis a děj politických období, ale šla do hloubky vztahu mezi matkou a dcerou. Mezi matkou spisovatelkou a dcerou, která neprožívá dětství jako ostatní. Matka na ní klade vysoké nároky a možná se snaží plnit své "spisovatelské" sny přes bezmocnou dětskou dušičku. 
Děj se prolíná s dobou dospělosti, emocemi neobyčejných žen, které mají bohatý vnitřní život.
Kniha má pět set stran, ale čte se velmi pohodově. Příběh rychle plyne a ty se stáváš jeho součástí. Chvílemi nenávidíš Marinu, které chybí "maminkovská" láska, kterou znáš ze svého dětství a fandíš Alje, protože vede svůj vnitřní boj a někdy je ztracená.




Fotky z Merendy.






1 komentář:

Děkuji za tvůj komentář. Jane