2017/11/22

Reading Time- Losos v kaluži


Viděli jste někdy lososa v kaluži? Já tedy ne. Maximálně tak na talíři! O to víc mě tato knížka svým názvem lákala!

Vlastně jsem na ni byla zvědavá od doby, kdy nám byla představena na "knihomolském" srazu.
A pak konečně přišla na svět a losos se ocitl u mě doma.

Knihařský debut Markéty Lukáškové, Losos v kaluži.


Jakej ten losos vlastně je? Není na másle ani bylinkách, přesto je docela pestře a zajímavě okořeněn.

Vtipnej, veselej i smutnej! Střet dvou generací, Báry a její babičky Milady, která vlastně svou vnučku vychovala. Pohledy na svět osmi očima, které od sebe dělí několik desítek let a vnímají věci jinak.

Babička je pro Báru nejdůležitější člověk na světě! Je s ní od mala a tak není divu, že když "odejde", tam nahoru, do nebe....pro Báru končí svět. Doslova přežívá, je v neperspektivním vztahu a nemá plány. Nakonec sama odlétá na dovolenou  a možná to ji trošku nakopne a začíná se vracet zpět. 

Celou dobu ji z nebe sleduje babička. Zvláštní, ta tam prožívá "jiný" život. Potkává své rodiče a manžela. Přesto ji však Bára není lhostejná a pomalu se ji snaží dávat znamení, aby věděla, kam v životě směřovat, na co si dát pozor. Prostě babička je její anděl strážný. A i v nebi se dočkáme humoru a zvídavých otázek, protože Milada se ptá. Nebojí zeptat ani "Boha": "Jaký je rozdíl mezi peklem a nebem, proč v nebi nejsou miminka a jak se mohu spojit s Bárou...?" 

Nečekejte nějakou ohromnou zápletku ani červenou knihovnu. Jde o vtipnou publikaci, která se čte hodně dobře a přestože je "mluva" jednoduchá, navnadí vás i k vážnějším otázkám, zda opravdu existuje život v  nebi a pekle.

Díky této knížce jsem si zase vzpomněla na svou babičku. To zda se na mě také dívá a dává mi znamení. Chybí mi a já doufám, že se také potkala s dědou a má se fajn....

Knížku doporučuji jako dárek nejen pro vás, ale třeba i kamarádku nebo babičku. A po přečtení vlastně zjistíte, proč ten název.....

Užijte si to.





1 komentář:

Děkuji za tvůj komentář. Jane