2016/06/13

Reading time - Tý potvoře to nedaruju


Jaké to je, když nevyrůstáte v době tabletů a počítačů? Zažili jste to? Já ano. Počítače se začaly objevovat, když jsem skončila střední školu. Dneska je to běžná věc a tak není divu, že i "malé" dítě paří hry a zná ty nejmodernější aplikace.

Jak se cítí ti, co tapou a něvědí? To vše se dozvíte v knížce, díky níž se ocitnete v redakci, budete u fotografování outfitů, zúčastnéte se módních přehlídek a potkáte mhoho inspirativních lidí! Možná Vám to připomene film Ďábel nosí Pradu. Mimochodem, na něj se dívám ráda. Možná i proto, že mi připomíná mou práci, jež mám ráda a jedu skoro nonstop.

Začátkem roku jsem si říkala, že si udělám čas na čtení. Ehmmmm, je červen a já teprve začala. Chtěla jsem si přečíst něco "holčičího", vtipného a pohodového a není divu, že jsem sáhla, vlastně i díky větě na obálce, že tato kniha je pro milovníky právě výše zmíněného filmu, po knize Tý potvoře to nedaruji.

Kterou příště?



Šéfredaktorka módního časopisu Glossy se po delší době vrací do práce. Čeká ji několik zásadních změn. Jednou z nich je staronová kolegyně Eva. Holka, která byla dříve její asistentkou a poté z časopisu odešla, aby šla studovat a získala titul z prestižní univerzity. ...pozdrav a objetí. "Evo, vítejte zpět!" Šéfredaktorka Imogen neskrývala úsměv, jež ji později zkameněl. Její milovaný časopis za něj doslova dýchala a prestižně reprezentovala, kontrolovala každou tištěnou stranku, aby tu nebyla ani ta sebemenší chybička se mění v online médium! Twitter, instagram a další sociální sítě o nichž neměla Imogen, žena kolem padesátky tušení, že existují. Texty nebudou na papíře, ale budou někde "viset". A co víc, stvořitelkou  a vůdkyní je Eva. Pomalu se stává business potvorou s tohou po slávě a moci. Dokáže jít "přes mtrvoly".


Imogen se hroutí svět, ale naštěstí není jediná, která vídí, že to "mládě",  jež sice rozumí virtuálnímu světu, nedokáže být autoritou a uznávanou partnerkou lidem ze "staré" módní branže.  Situace vyvrcholí v momentě, kdy se Eva tajně pustí do urážení Imogeniny dcery, která má svůj youtube kanál a najednou musí čelit haterům.

Po několi měsíčním psychickém teroru je z Imogen instragramový profík a dostává se znovu na výsluní. Roste její síla bojovat za Glossy. A povede se! Glossy se později vrací do tištěné podoby a kdo jiný by vedl časopis, než ta, za kterou stojí celý módní svět! Imogen Tateová!

Tý potvoře to nedaruju, je oddychovka, přenese Vás nejen do módního světa, ale i světa bloggerů. Defakto je tu zajímavě vidět situace, kdy je starší žena kvůli své práci "nucena" používat sociální sítě, naučit se přidávat příspěvky online a dokázat komunikovat a oslovit mladší generaci.

Osobně mě kniha bavila, protože je to něco, co jsem sama prožila. Zavzpomínala jsem jaké to bylo vyrůstat v době, kdy nebyl internet, ve škole nebyly počítače a najednou přišel online svět, hektický, plný aplikací i bloggerů. Pomalu se stávám jeho součástí a kráčím s ním. Přesto stojím nohama pevně na zemi, užívám si každý moment a jsem šťastná.

Doufám, že brzo zase něco přečtu a budu tak pravidelně postovat i o knížkách.
Co naposledy jste přečetli? Jakou knihu mi doporučíte?

PS: Knihu jsem si objednala zde.




3 komentáře:

  1. Anonymní6/13/2016

    O knize uvazuji, uz jsem na ni koukala,laka me.K

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkně napsaná recenze! Knížka nezní úplně jako šálek mého čaje a ani Pradu jsem si až tak neoblíbila, na druhé straně mě zaujala ta myšlenka adaptace na svět moderních technologií. Já s počítači svým způsobem vyrůstala, ale i tak mám občas pocit, že trochu nestíhám. Poslední dobou třeba Youtubery :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) dekuji. To mi povidej, dnesni doba je plna moznosti, aplikaci atd...stihat to je maraton.

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář. Jane