2017/07/21

Reading Time- Náklaďáky Volvo


Četli jste Dopplera? Pokud ano, snázeji pochopíte tuto knihu, ale pokud ne, tak to ani moc nevadí. Dostat se do děje není složité.


Doppler je muž, který žije s rodinou v Norsku. Jeho osobitý příběh prožijete právě v knize s názvem Doppler. Ovšem tento pán se objeví i v "Náklaďáku Volvo", kde se stane jedním ze tří hlavních postav. 

Hrdina putující přírodou, který najde úkryt u starší  trošku bláznivé Maj Britt , která má zakazáno vlastnit a starat se o andulky. Proč? Protože po mnoha letech, co je měla, dostala šílený nápad a odštípla jim bouličky, které mají andulky nad zobákem. Brutální začátek knihy, avšak rozhodně nečekejte nějaké další vraždící drama! Maj zemřel manžel ( mimichodem právě s ním souvisí název knížky) a ona se stala samotářkou a potížistkou. Do jejího života vstoupil "potulující se" Doppler, jeho syn a los Bongo.

Tihle "chlapíci" se zdrží déle než měli v plánu a Maj dostává náboj a "kuje pikle".  V Bongovi vidí možnost přivýdělku a malého Greguše (syn Dopplera)  označí za losí dítě. Tvrdí, že vyrostl mezi losy, když mu zemřeli rodiče a tak se o něj starala losí rodina, než ho našla Maj. Losí safari, jak svůj business nazvala, má docela úspěch.

Ani Doppler nezůstává v pozadí i když se snaží ponořit do svých myšlenek, najít souvislosti i spořádanost. I pro něj má zvláštní Maj úkol! Krátkou misi, která se nečekaně změní v delší cestu a Doppler, dá se říci najde sám sebe. "Chvíli trvalo, než mi došlo, že mi tohle všechno chybí, ale nyní jsem pochopil a pojedu domů."





Knihu napsal Erlend Loe, výrazná osobnost současné norské literární scény. Četli jste od něj něco? Pro mě to byla první kniha a docela mě láká si od něj přečíst něco dalšího.


1 komentář:

Děkuji za tvůj komentář. Jane