2017/10/25

Reading Time- Dívka z inkoustu a hvězd


Dnes z knihovny vytahuji knížku, která tu "nebydlí" tak dlouho. Dostala jsem ji totiž při vstupu v tašce na Humbook. Jde o neprodejnou kopii s bílou obálkou, ta oficiální bude žlutá. Dívka z inkoustu a hvězd od Kiran Millwood.


Obal je krásný, ale přemýšlela jsem, zda to bude knížka pro mě! Fantasy styl moc nemusím. Ovšem obálka mě natolik lákala, že jsem knihu otevřela a dala se do čtení. A hle, zvládla jsem ji za jediný večer. Knížka je jednoduše a velmi čtive napsána. A i když už dávno nejsem malá holka, bavilo mě se vrátit do dětských snů a plánovat dobrodružné výpravy a zachraňovat svět.

Hlavní hrdinkou je třináctiletá Isabelle, dcera kartografa, která kamarádí s Lupe, dcerou guvernéra. Jejich přátelství není o tom, kdo je bohatý  a kdo chudý. Věří si a jedna zná druhou.
Jednoho dne se stane neštěstí a to Lupe "donutí" ukázat, že není rozmazlenou dcerkou vládce a sama se vydá do "Zapomenutého území", kam se mnoho let již nikdo neodvážil. A tady fantasy doslova začíná. Guvernér jde s několika muži hledat svou dceru. Do této výpravy se dostává i Isabelle, která si ostříhala vlasy a předstírá, že je synem kartografa. Díky tomu, že umí číst v mapách se stává členem pátrací jednotky. Kromě toho, že doufá, že najde svou nejlepší kamarádku, sní o tom, že pozná území, kde kdysi byla její maminka a po které ji jen zůstala stará mapa těchto míst. Je ohromena i fascinována! Vše je jinak. Místo vesnic jsou tu jen pozůstatky, stromy nejsou zdravě zelené a příběhy, tedy báje, které znala z vyprávění, tu ožívají. Prožívá příběh nejen boje o život, ale i o záchranu ostrova Joya.

Zachrání ho? To vše se dozvíte v knížce, která oficiálně vyjde v listopadu. Prozradím vám, že všechno nedopadne podle představ. Bude tu radost, ale i pláč. Pot, krev i smích. Nicméně příběh vás vtáhne do děje, který si užijete.

"Když budeš stát v nějaké místnosti- třeba ve svém pokoji- dokážeš si ji přesně zapamatovat? Zvládla bys vyjít ven na dvorek a nakreslit ji do hlíny? Je to jen malá, prostorná místnůstka. Žiješ v ní od té doby, co ses naučila chodit. Dvě postele, v jedné nejspíš spící kocour, a skříň plná oblečení.
A co měřítko?Ani tahkle malou místnost nemůžeme nakreslit ve skutečné velikosti. Musíme ji zmenšit.....................................................................................
......to je práce kartografů. Vdechujeme mapám život......"







2 komentáře:

  1. Anonymní10/25/2017

    Jani mám ji předobědnanou a těším se na ní moc

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní10/26/2017

    Nem8m rada fantasy, ale jako tohle vypada nenasilne

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář. Jane