2018/09/28

ŠKODA Economy Run 2018 a naše nová posila


37. ročník Economy Runu a můj čtvrtý start v roli copilota. Kdo sleduje moje posty, ví, že tým ve složení blogerka a novinář Petr z Deníku, touží několik sezón po medaili. I z toho důvodu jsme posílili tým a "na palubu" tak usedl nejmladší a nejmenší člen, zato však zkušený medailista! Oproti minulému, plyšovému doprovodu se čivavák Bibi pyšní titulem Junior šampion ČR a díky své roztomilosti se stal nejen naším maskotem, který vzbuzoval pozornost, ale i vůdcem vozu č.48! 


Startujeme ve ŠKODA Service Training Centru (Kosmonosy). Zatímco pilot Petr vyzvedává vůz a absolvuje přejímku,  Bibi bere do vlastních tlapek briefing a dělá děsně důležitého, protože okolí MB zná a v autě má nacestováno mnoho kilometrů.


48 je ready! Krásná červená Škoda Fabia III hatchback, 1.0 TSI/81 kW (999 ccm). Začínáme snít, že červená barva nás doveze ke "zlatu". Vize pana novináře. Já to komentuji se slovy, že červená se nám hodí na fotky. Prostě ženská, že jo. Letos vlastně ani nemám očekávání, protože trasu nikdy nepropočítáváme a mezitímco ráno všichni berou do rukou kalkulačky a studují trasu, naše posádka, tedy já, piju kafe, možná juknu na nějaké ty body, kudy pojedeme a Petr má kouřící pauzu. Prostě relax. 



Tři, dva, jedna a start! Ale pozor, nešlapeme na pedál a nejedeme naplno. Economy Run je soutěž spotřeby. Občas si cestou říkáme, zda přeci jen nesešplánout plyn a jet "normální" rychlostí. Cílovou rovinkou bychom totiž bezpochyby projeli jako první. .....no nic, povzdechneme si a zkusíme se zaměřit na jízdu "eco". 320 km a několik hodin jízdy.
Letos chci dojet v pohodě a uvědomuji si, že kdyby slunce hřálo, musíme kvůli našemu novému parťákovi zapnout klima nebo stáhnout okýnka a "ušetřit" na něčem jiném.

                                                                                                                                                                                                                                      tato fotka je z ČTK

Počasí nám přeje. Není vedro ani zima. Neprší a nemlží se nám okýnka, jako tomu bylo poslední ročníky. Výbava několika balení kapesníčků na palubě je tedy zbytečná. Dokonce držíme i dietku, co se týká sváči. Tradiční Škoda výbava banánu a bagetky je skoro nedotčena.
Jedeme pomalu (průměr kolem 55 km/hod) a užíváme si výhledu. Cestou míjíme památky, zajímavá panoramata, ale zastavit nemůžeme. 




Frčíme.




Oh, yes. Projeli jsme přes celou Ameriku.


Dojeli jsme dalšího "červeňáčka" a držíme se ho zuby nehty. Petrova strategie! Údajně cítí, že se blížíme k "bedně". Já při sledování naší spotřeby a celkové situace ten pocit nemám. Dokonce "zuřím" při každém zapnutí blinkru. Předem hlásím kruhový objezd a moje oblíbené spojení "dvojkový výjezd nebo rovně přes kruháč a NEBLIKEJ, NEBLIKEJ, NEBLIKEJ!"




Pár kilometrů do finiše první etapy a hle, "Houstone, máme problém"! Naše Fabia hlásí, že má snížený tlak v pneumatikách. Jedeme však dál a pevně doufáme, že to není "píchlá duše".



Konec první etapy a pauzička ve znamení oběda ve Škoda Vrchlabí. Protažení a otočení další stránky v itineráři.


Náš maskot začíná být pomalu unavenej a je ospalý. Není to jednoduché řídit celou posádku. Samozřejmě dodržuje bezpečnostní předpisy a má cestovní sedačku i s pásem.


Druhá etapa a únava se projevuje na všech stranách. Energii nám dodává naše přátelská posádka č.46, která velmi dobře sleduje provoz, kouká do zpátečního zrcátka a ví, že jedeme za ní. Ahóóój.



Jéééé, žirafa. V první trase Amerika a teď Afrika. Neodbočíme do safari? 


Zaujalo to i Bibiho. Kuk.


Semafory byly naštěstí bez delších prostojů.


Už? Posledních pár bodů a směrovka, kterou velmi dobře znám. Odbočuji tam denně. Zavírám svou "navigační knihu", tohle už dám poslepu.


"Jestli se blížím k cíli 
kolik zbývá víry
kam zvou 
svodidla, co po tmě mi lžou"



Dojeli jsme! 
Ve skupině benzínových motorů máme 29. místo z 39. No nic moc..., ovšem v kategorii média 8. místo z 12. Ano, mohlo to být lepší! Spotřeba 3,91 l/100 km, jedna penalizace za rychlost v obci Zahrádky. Chápete a to jsme občas vypnuli motor! Nahlásili jsme náš defekt tlaku, s kterým jsme přežili i druhou část, ale to prý na výsledek nemělo vliv. Takže zase za rok! Možná ve stejné sestavě: novinář, blogerka a čivavák.


2 komentáře:

  1. Anonymní9/28/2018

    Ten je krásnej, mohu se prosím zeptat jaká to je sedačka pro pejsky? Máme jokšíra a potřebujeme něco na cestování. Děkuji Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, sedačku mám ze Zoohitu za 499 Kč bývá tam často v akci a je super. Pás mám Trixie a ten jsem kupovala tuším v Superzoo za 80 Kč.

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář. Jane