2018/05/05

Úklidová četa: "Pozor"!


Připadá vám, že jen pracujete a uklízíte? V poslední době bojuji s rutinou. Zametám a vytírám denně! Nejen z toho důvodu,  že mám hafíka, ale opět, další sousední panelák prodělává rekonstrukci, tudíž mi snad okny líta veškerý prach co může. O "žlutých" pylech nemluvě. Když vše vygruntuji, mohu vlastně začít znovu! Okna, podlaha, utřít prach....do toho mytí nádobí, praní...


Říkala jsem si, že vám ukáži, co mi úklid a "čistící" domácí práce v poslední době zpříjemňuje nebo spíše, kdo pomáhá "schramstnout" tu "špínu".

Mop je klasika! Mám Vileda set a vyhovuje mi! Je to kompaktní systém na umývání podlahy. Hadřík se dá vyjmout a vyprat. Doby, kdy jsem "ždímala" špinavý mokrý hadr v ruce jsou dávno pryč.  Umyvání podlahy je docela fajn! Nevadí mi.




Jemná levandulová vůně Sava bez chloru je příjemná! Produkty na podlahy střídám! Zatím nemám žádného oblíbence.


Praní prádla! Činnost, která mě vážně baví! A víte proč? Protože jen naházíte prádlo do pračky a hodinku čekáte a mezitím si můžete dát kafíčko.  V 99 procentech používám tekutý prací prostředek nebo kapsle. Měním, střídám, podle akce, vůně...

Aktuálně peru v levanduli značky Winni´s, což je italská značka, kterou prodává Rossmann, díky němuž jsem měla možnost několik pomocníků vyzkoušet. Prací gel je hypoalergenní, pokud tedy perete oblečení pro děti, neměl by být problém. Vyprala jsem v něm i hračky pro svého hafíka a vše proběhlo v pořádku. I hafani jsou totiž citliví a samozřejmě není vhodné, abychom jim prali plyšáky a pelíšky v prostředcích, které by jim mohly způsobit zdravotní problémy nebo byly příliš "navoněné". Parfemace tohoto gelu je bez obsahu alergenů. Plusový bod? Je na bílé, černé i barevné prádlo! Mimochodem perete zvlášť nebo "barevnost" prádla neřešíte?

Jelikož osobně miluju limitky, ať už v kosmetice nebo drogistickém zboží, aviváž Yummy Yellow  od Doussy jsem v Lidlu nemohla nechat. Měli i "růžovou" variantu, kterou jsem koupila mamce. Aviváž voní sladce, vanilkově a co vám budu povídat, dostal mě ten obal! Cena byla 49 Kč za  2 litry. V některých prodejnách Lidlu ji ještě seženete. Neváhejte, je super!


Praní je sice zábava, ale co mě FAKT nebaví je umývání koupelny! Konkrétně vany! Kdybych mohla, mám jen sprchový kout. Co mě na  vaně štve je to, že se u odtoku vody dělá kámen. Máme totiž tvrdou vodu. Navíc se většinou sprchuji ve fitku, protože cvičím večer a svou koupelnu používám třeba jen třikrát týdně. I tak je prostě vana zaprášená!
Zkouším čistič koupelen od Winni´s (stejná značka jako aviváž), ovšem na tom jednom místě na kámen ještě nic nezabralo! Při používání Winni´s, nemusíte mít gumové rukavice, protože výrobek nedráždí ruce (vhodné pro ekzematiky), nepálí ani mi nijak nenižil lak na nehtech. Zkrátka není to "žrací a smradlavá" dezinfekce. Je na rostlinné bázi z obnovitelných zdrojů. Vany-umyvadla- baterie na to jedině Winni´s strategie!


Moje ruce nedráždí ani Pur Power s duo efektem. Nádobí umývám denně! Ať už jsou to šálky od kávy, miska, v které jsem měla snídani nebo pánvička. U Puru mohu pochválit to, že opravdu odstraňuje zaschlé zbytky jídla. Není to jen o mastnotě, s kterou si dokonale poradí, ale např. právě o té mé snídaňové misce. Když si dám totiž ovesnou nebo rýžovou kaši, vždy tam část hmoty zaschne a hůře se to myje. Pur to dává a já nemusím nádobí drhnout drátěnkou! Benefitem je, že preventivně pečuje o odpady, aby se neucpaly. Nádobí umývám denně a mohu říct, že mi také moc nevadí.



Okna a já....s touto činností jsem na 4! Důvody? Vymlouvám se na to, že vysoko do oken není vidět. Že díky rekonstrukci je to v podstatě zbytečné nyní umývat a hlavně moje mamka má aku stěrku na okna a já bych si pro ní musela jet. Chápejte, mytí oken nikdy nebudu mít úplně v lásce. Když už se k tomu "dokopu", chci aby to bylo rychlé a snadné. Čapnu čistící přípravek, který perfektně padne do ruky, nastříkám a beru půjčenou aku stěrkou. Rozhodně nic neleštím hadříkama. Cif s citrónovou vůni mám ráda. Je svěží a splňuje svůj účel. Nádobka se dobře drží, má jednoduchý uzavíratelný systém a při aplikaci hezky "rosí" takže vám po okně neteče proud vody.



....a když to tak sepisuji, došlo mi, že mě ještě čeká "odmašťovací" speciál, tj. úklid kuchyně. Přeci jen, chtě nechtě, mastnota na digestoři a horních policích se objevuje. Možná bych to chtělo "oživit" i spáry dlaždiček v koupelně i kuchyni. Jako vhodný se mi jeví Ceresit RE-NEW, jehož aplikaci zvládne každá žena, aniž by byla "zednicí".  Zkoušeli jste? Je dobrý na zašlé a začernalé spáry nejen v kuchyni, ale hlavně v koupelně! Jde  to snadno  a rychle. Zkusím! Koupelna bude zase skoro jako nová.

Tohle je moje "úklidová četa" a to co mě baví  a nebaví. A kdo se nebojí přiznat jakou domácí práci nemá rád a chce vyhrát, tak ať klikne.


7 komentářů:

  1. Anonymní5/05/2018

    Nemam rada zametani a luxovani. Pouzivam Pur a na podlahy Ajax

    OdpovědětVymazat
  2. Nejvíce z celého úklidového článku mě zaujaly tvé rozkošné bačkorky :-D já úklid miluji! Dříve jsem ho nesnášela a teď se v něm vyžívám, mnoho lidí mě nechápe :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) jo musím si to nějak zpříjemnit, bačkůrky mám z Otto, http://www.janesmoments.com/2018/01/lina-nedele.html

      Vymazat
  3. Clin a Savo, na ty nedám dopustit. Jinak máš moc pěkné papučky:-).

    Měj se krásně!

    http://www.bygabra.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Anonymní5/09/2018

    Na okna jen Clin a AKU stěrka? To si neumím představit, jak to funguje? Clin rozetrit po celém okně a pak odsát? To ale stejně není umyte, ne?
    Já myju hodně špinavá okna parním čističem Karcher a okennim aku vysavačem (aku sterkou) odsaju špínu ze skel. Mírně špinavá skla jen čistou teplou vodou a vysaju.
    Někdy pak doblejsknu Clinem.
    Ale jen Clin a AKU sterka, nešmudla se to?

    OdpovědětVymazat
  5. medzi tými všetkými fashion, beuaty a neviuem akými článkami je toto super zmena :D prečítať si o cline a pure :D

    My Supercalifragilisticexpialidocious Diary | Live Better, Love Harder & Cure Hangovers

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda píši o všem, to je život a úklid k tomu patří :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář. Jane