2021/09/14

Na skok k Baltu

Už delší dobu jsem snila o tom, že pojedu s Bibim k moři. Představa procházek po pláži a těšení se na to, jak můj malej čivaváček bude reagovat na šumění moře a vlny, mě  lákala.

V době, kdy cestování opět nebylo úplně jednoduché jsem chtěla místo, kam se dá jet autem a defakto to odřídím na jeden zátah a nepojedu dvanáct hodin abych byla den na pláži. Jak cestovat se psem, jsem vám již sepsala.

Měla jsem pár dní dovolené, počasí nám přálo a tak jsem na poslední chvíli zvolila Balt.  Lákal mě  Kolobřeh, který je o pár desítek kilometrů dál. Ten si však necháme na příště. Kilometry i cenou ubytování na mě přes Booking "vyskočily" skvělé nabídky do města Międzyzdroje. Vzdálenost od nás asi 530 Km, cesta byla plynulá a silnici naprosto v pohodě. Kdykoli jsem potřebovala zastavit, u dálnice byla řada odpočívadel, přizpůsobených k příjemnému relaxu, zkrátka #StopCafe.

Międzyzdroje je lázeňské městečko jehož historie sahá do 13.stol a  žije tu 5 tisíc obyvatel. Rozhodně se tu nebudete nudit! Dlouhá písčitá pláž, která vás doslova přinutí si ráno přivstat a jít se jen tak projít a naopak večer si sednout sledovat úchvatný západ slunce.



Kdo mě zná, ví, že já nejsem ten typ, který by ležel celý den na pláži a tak jsem ráda, že toto lázeňské městečko nebyla žádná nuda. 

Vždy po snídani (po 8 hod ráno) jsme s Bibim odešli a vraceli se kolem 20.hod. Celý den na nohou! Nejen, že jsme chodili uličkami, ale užili si dvoukilometrové promenády, která je plná obchůdků a kaváren, ale brouzdali jsme po pláži, užívali si slunečné počasí a nastávajícího konce léta.



Tipy co tu vidět?

Ve městě můžete navštívit oceánium. Pokud máte děti, je v centru velký park, který je přizpůsoben prolézačkami  právě pro děti a samozřejmě řada atrakcí. Nedaleko od centra je zábavný park a Baltský park miniatur .

Může jít o obrázek venku

Pro milovníky přírody doporučuji Wolinský park, který má několik vchodů a určitě jej nestihnete projít za den. My se sem bohužel nedostali, neboť vstup pro pejsky je zakázán. Chtěla jsem dojít k oboře zubrů, ale tím, že jsem byla s Bibim, nechtěla jsem riskovat, že nás někdo zastaví. Co jsem si však nenechala ujít je zákoutí s dřevěnými schody, kterémi se dostanete také do parku a ze schodů je úchvatný výhled. Místo se nazývá Kawcza Góra. Vyhlídka je ve výšce 61 metrů nad mořem. Schody patří k nejvyšším a nejdelším na baltském pobřeží. Celková délka je 128,5 m.



Pokud jste tu na skok nebo se chcete ve městě zorientovat,
nasedněte do vláčku (cena za 30 minut 20 zlotých i s výkladem). 

 

 

Rozhodně nevynechejte přístavní molo, které tu bylo postaveno v roce 2005. Je 300 metrů dlouhé a odtud vyplouvají výletní lodě. Jsou zde lavičky a  také bar, kde minimálně jednou týdně večer hraje živá hudba. Při západu slunce je tu kouzelná atmosféra.


Ochutnejte místní speciality od sladkého až po ryby. Gofry se šlehačkou nesmíte vynechat!

Až budete unaveni nebo budete chtít aby vám vytrávilo, můžete se "natáhnout" v parku, kde jsou k dispozici lehátka. Není nad to, když tu hraje hudba a vy doslova vypnete.

Na tomhle městečku jsem si zamilovala jeho rozmanitost. Bavilo mě brouzdat se v písku, ale také jsem využívala dřevěné stezky nad pláží, z kterých je pohled na moře zase jiný. Energie tu sálala ze všech míst.




Międzyzdroje, místo nejen pro rodiny s dětmi, ale i sportovní nadšence. Počítejte, že Balt je chladnější a v tomto období je koupání už opravdu pro ty, kterým nevadí studená voda.

Ubytování najdete snadno přes booking i na místě. neboť řada místních nabízí ubytko v soukromí. Do PL se dostanete snadno, cesty jsou značené a čerpací stanice jsou cca po 40 km. Jistotou a podobnou cenou jako v ČR je na tom "Benzina" (Orlen), kde si dáte svou oblíbenou kávu. Mimochodem, pokud chcete vyhrát hezké ceny od StopCafe a pak se s nimi vydat na cesty, zastavte a klikněte na instagram a pojďte soutěžit.

Polskou měnou je zloty. Na mnoha místech však přijímají Euro. Ve městě je k dipozici jak směnárna, tak bankomaty. Ceny jsou přijatelné a leckdy srovnatelné jako u nás. Např.: střední kelímek kávy přímo na molu stojí 9 zlotých (cca 54 Kč), kebab kolem 17 zlotých, gofry 13 zlotých....Stánkaři mají nabídky hodně podobné. Co se týká suvenýrů,  nejen v obchodní pasáži mola najdete magnetky, pohledy, ale i přímo na náměstíčku, kde převládají obchody s oblečením.

Natankujete a vydáte se k Baltu? Já sem rozhodně za rok mířím znovu.


#Leto #LetoSeStopCafe #JanesMoments #Travelling #Spoluprace #TipNaVylet #Evropa #VisitPoland


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář. Jane