2020/03/28

Nečekaná výzva: Muset být doma!


Úplně nová situace, která na několik dnů, týdnů, možná i měsíců, změnila naše životy. Nebudu se rozepisovat o tom, jak to zasáhlo každého z nás. Neznám nikoho, koho by se to nedotklo. Koronavirus, Covid-19, omezení, nařízení.... jsou skloňovaná slova ve všech pádech a vyskakují na nás z médií.
Lidé přišli o práci, jsou v karanténě, doma, starají se o rodinu a netuší co bude. Neví to nikdo. Je to velká zkouška, kterou naše generace nezažila a nedalo se na ní připravit. Všichni jsme na tom podobně. Tento nepřítel může "napadnout" každého z nás. Pomoci se mu ubránit můžeme nařízenými opatřeními. Tím, že nebudeme zbytečně riskovat a hlavně, prosím Vás, nepropadat panice. Vím moc dobře jaká jsou čísla a budou vyšší, ale ....slova "všechno je to v hlavě", platí a nyní více než kdy dříve. Nestresujte se něčím, co nemůžete ovlivnit.

Pokud propadnete tomu, že jste doma, zavření, nemůžete chodit do kaváren, restaurací nebo fitka, počítejte s tím, že se to na vás psychicky podepíše. 

Osobně mě překvapilo, že řada lidí se první dny radovala z toho, že budou sedět na gauči a koukat na televizi. Po dvou dnech je to samozřejmě přestalo bavit a dostavila se ponorka a hysterie z informací, které získali ze zpráv. Omezte to! Nesledujte za každou cenu všechna média, nastavte svůj mozek na pozitivní myšlení. Mindset je v tuto chvíli důležitý!


Jsem vdečná za to, že tohle má má hlava dané a i když jsem musela na povinnou dovolenou, nelenila jsem a ve finále jsem neměla ani den volna! Ten čas jsem dokázala efektivně využít!

Podívejte se na tohle všechno co se děje jinýma očima!

Máte na výběr, sednout si na gauč a bezmyšlenkovitě cvakat ovladačem a za x týdnů mít nejen kila navíc, ale promarněný čas, který vám nikdo nevrátí. Nebo jít poté do práce či školy s blaženým pocitem, že jste se neflákali.

Já jsem možná naštvala pár svých přátel, protože ze mě srší radost a úsměv na tváři. Nemohu zajít do své oblíbené kavárny, na kruhový trénink a v diáři mám tolik škrtanců a zrušených výstav s Bibim, že bych mohla se vším seknout, být na tom gauči a flákat se. Jenže já to všechno přijala jako obrovskou výzvu a příležitost! Můj mindset, stav mysli, je v pozitivní rovině a já ho nehodlám měnit.

Chcete se také usmívat?

Stanovte si doma určitý rituál. Ráno vstaňte, protáhněte se, udělejte si dobrou snídani, dejte si kafe  a pak, první den, si sedněte. Vemte si tužku a papír a napište si vše, co jste chtěli podniknout, co jste se chtěli naučit, ale nikdy jste něměli čas nebo jste se k tomu nedokopali. Jasně, do Afriky se teď nepodíváte, ale můžete si pustit dokument a naplánovat si budoucí dobrodružnou výpravu.


Chtěli jste se naučit anglicky, grafiku nebo uplést svetr? Zkuste online kurzy. 

To samé platí o cvičení. Běhejte na zahradě, v lese,  v bytě cvičte jógu. Hejbejte se!

Zdravý životní styl? Změna jídelníčku? Kdy jindy začít než právě teď !!! Už se nemůžete vymlouvat, že nestíháte vařit. Ono i tehdy to bylo vždycky o vás, ne že nebyl čas. Jestli nevěříte sami sobě, udělejte si časový plán a odškrtávejte si splněné cíle.

Rádi sníte a potřebujete své sny vidět a mít je neustále na očích? Vytvořte si nástěnku snů.

Máte neroztříděnou sbírku fotek? Srovnejte ji do alba. Zavzpomínejte na letní chvíle.

Kdo z vás nutně musí vygruntovat byt, vytáhněte vysavač a čistící prostředky a pusťte se do toho! Umyjte okna.

Nepobíhejte celý den v pyžamu. Ve skříni najděte pohodlné oblečení a rovnou se můžeme vrhnout  na protřídění šatníku. Je tolik věcí, které můžeme!

Namalujte se, udělejte si něčím radost!

Já si koupila "obyčejnou" kytku v květináči, která mi zpříjemňuje každý den a "zhřešila" jsem Brownies  a čokoládovými tyčinkami od Milky , které mám ráda, ale nedopřávám si je často. Mimochodem, když si koupíte něco od Milky, tak do konce března můžete vyhrát krásný fialový termohrnek. Pravidla najdete na webu.


Co jinak dělám? Učím se, čtu si, věnuji se Bibimu a mám se skvěle. Umím žít sama se sebou. Ono je totiž fajn jít večer spát a říct si- nepromarnila jsem den, protože každej moment z toho dne stál za to!


...tahle doba přináší změny a učí nás. Mnoho lidí si snad, konečně, začne vážit maličkostí a ostatních. Kdo je nadaný, ne jako já, a má šicí stroj, může pomoci šítím roušek. Je úžasné jak se národ opět dokázal spojit.
Já sice roušky nešiji, ale pro řadu kamarádů jsem se stala tou, které volají, protože je dokážu uklidnit. Takový ten maják v bouřce, který svítí a ukazuje cestu. Bývám sice z těch hovorů občas unavená, ale šťastná, že  dokáži pomoci, poradit a uklidnit. Protože i tohle hodně znamená. Ne každý tyhle situace dává.

Buďme na sebe opatrní, dodržujme stanovená nařízení, ale nezapomínejme se, prosím, usmívat!

Úsměv nám sluší a pomáhá! #SpolecneToDame !

 produkty v článku: Milka Brownies a Choco Sticks a termohrníček// diář ADK// knihy: Čtyři  dohody, Steve Jobs// tužka z Pepca// květina z Obi. Bibi má na sobě šátek z Pawsome


2 komentáře:

  1. To já stále chodím do práce :-D

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nelinko, také už pracuji. Držme si všichni palce, ať už je to špatné pryč.

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář. Jane